Pål Bakken betegner Seaweed Energy Solutions som en pionér innenfor dyrking av tare. Foto: Anders Horntvedt.
Pål Bakken betegner Seaweed Energy Solutions som en pionér innenfor dyrking av tare. Foto: Anders Horntvedt.Vis mer

Optimistisk gründer har tapt 67 millioner på tare

- Dette er en industri som kan bli større enn laks, sier Pål Bakken entusiastisk. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Gründer og nest største eier Pål Bakken i Seaweed Energy Solutions mener taredyrking kan bli større enn lakseoppdrett. Likevel har ikke selskapet ennå hatt et år med overskudd.

Siden 2009 er det samlede underskuddet ifølge Finansavisen på 67 millioner kroner. 60 av disse kom i 2014 og 2015, da selskapet kjøpte Biotrål, et annet selskap innenfor samme sektor.

Høye ambisjoner

- Dette er en industri som kan bli større enn laks. Taren vokser to–tre meter på bare noen måneder. Havarealene er der, miljøorganisasjonene er på vår side og bruksområdene er enorme. Tare kan brukes i alt fra menneskemat til biodrivstoff, sier Pål Bakken til Finansavisen.

Selskapet betegner seg som en pionér innenfor dyrking av tare, og potensialet for fremtidig vekst er enormt, spår Bakken. Seaweed Energy Solutions selger tare for videre bearbeiding, samt utstyr for klekking, dyrking og høsting av produktet.

Portugal

Jon Funderud er nå daglig leder i selskapet mens Bakken jobber som konsulent i Portugal. Portugal var landet der han startet firmaet. Det var også der de første vekst-testene startet.

- Planen er å starte dyrking her også. Takket være Madeira og Azorene har Portugal de største havområdene i verden. Dessuten er vannet kaldt, noe som er bra for taredyrking, sier Bakken til Finansavisen.

Langsiktig perspektiv

- Hvorfor har dere ikke lykkes å tjene penger og gjøre selskapet enda større?

- Vi har hele tiden hatt et langsiktig perspektiv og har fokusert på utvikling av teknologi, ikke på å selge mest mulig. Nå har vi vist at vi behersker hele verdikjeden, og spørsmålet er hvordan vi tar dette videre, svarer Bakken.

Finansavisen kan fortelle at Gustav Witzøes investeringsselskap Kverva kom inn på eiersiden i 2014 og eier nå 46 prosent av aksjene. Pål Bakken eier rundt 45 prosent av aksjene, Stolt Sea Farm har 2,7 prosent mens øvrige privatpersoner og bedrifter eier resten.

Andre økonominyheter:
Boligmarkedet koker – alle vil være med på festen
«Ukjent» nordmann god for 20 milliarder kroner