Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Optimistisk Sandberg (Frp) sier han tror oppdrettsnæringas villaks-problemer kan være historie om to til tre år

Lei av at situasjonen svartmales.

FORUTSIGBARHET: Fiskeriminister Per Sandberg vil forsøke å være forutsigbar i møte med fiskerinæringa. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.no
FORUTSIGBARHET: Fiskeriminister Per Sandberg vil forsøke å være forutsigbar i møte med fiskerinæringa. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALTA (Dagbladet): Han tok over som fiskeriminister for bare noen måneder siden. Nå kommer Per Sandberg (Frp) med hårete ambisjoner i en av de siste årenes største norske miljøkonflikter.

Han mener nemlig at problemene oppdrettsnæringa skaper for villaks i Norge på grunn av rømning og lakselus kan være historie i løpet av to til tre år. Fiskeriministeren er lei av at situasjonen i oppdrettsnæringen svartmales.

- Jeg vil ikke være med på at det er noen krise. Nå kommer en rekke tiltak - handling - og jeg føler at jeg har oppdrettsnæringa med meg. Jeg snakker med parter på begge sider som er positive til at vi kan løse problemene i løpet av to til tre år, sier Sandberg til Dagbladet.

- Du mener det kan gå an i løpet av to til tre år?

- Ja, hvis man er optimister og prøver å se det mulige i stedet for å se det umulige.

Mye på gang I går kom en rapport som viste at over halvparten av villaksbestanden i Norge er i dårlig eller svært dårlig stand, blant annet på grunn av genetisk kryssing mellom vill laks og rømt oppdrettslaks. Rapporten er den første som klassifiserer villaksen etter den nye kvalitetsnormen som ble innført i 2013. Sandberg kaller den nye kvalitetsnormen et «fantastisk virkemiddel» for politikerne - og viser til at regjeringen har mye på gang. 

- Nå handles det fra regjeringens side, dette har vi jobbet med i to år, og den som ikke tror på dette nå..., sier han, og lar det siste henge i lufta.

Statsråden trekker fram spesielt to tiltak han håper kan få effekt:

- Nummer en er en forskrift som stiller krav til oppdrettsnæringen i forhold til å fiske ut oppdrettslaks som har gått opp i elvene, hvor det er sterke initiativ til både dette med merking av egen fisk og sterilisering. Nummer to er utviklingskonsesjoner, hvor jeg har sju søkere på plass nå, sier han.

Ny innovasjon Forskriften er allerede vedtatt. Utviklingskonsesjonene Sandberg snakker om, er en type tillatelser innen akvakultur som gjelder både laks, ørret og regnbueørret, og muliggjøres gjennom en forskriftsendring fra november i fjor.

Målet er å bidra til å utvikle teknologi som kan løse utfordringer næringa står overfor. Blant annet har Nordlaks lansert ideen om store «havfarmer» som kan ligge lenger ut i sjøen enn oppdrettsanlegg gjør i dag, skriver NRK.
 
Et annet tiltak regjeringen allerede har gjort, er å sende på høring et forslag som skal legge til rette for at flere oppdrettere kan ha fisken sin i lukkede anlegg på land. Slik kan forurensing og spredning av sykdommer og parasitter forhindres.

I 2017 innføres dessuten et nytt forvaltningsregime for oppdrettsindustrien. Enkelt forklart skal kysten deles inn i produksjonsområder, med det Sandberg omtaler som et «trafikklys-system». I disse områdene skal lakselusas effekt på ville bestander av laks evalueres annethvert år. Områdene får da rødt, gult eller grønt lys. Gult lys betyr ingen endring av produksjonsvolumet, mens rødt eller grønt betyr at produksjonen enten skal minkes eller økes med seks prosent.

- Med de utviklingskonsesjonene og produksjonsområdene jeg skal få lagt på plass i løpet av det neste året, så tror jeg faktisk at det er mulig at vi får løst dette i løpet av noen år i fellesskap, sier han.
 
På laksekonferanse Dagbladet møtte ham på villakskonferansen «Samme for villaksen» i Alta. Der er alt som kan krype og gå av politikere og fiskeribyråkrater. Under konferansen var Sandberg også - som klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) var før ham - svært tydelig på at det ikke er aktuelt med noen vekst i oppdrettsnæringa før næringa har ryddet opp. Det skal blant annet det nye "trafikklys-systemet" sikre.

- De eneste som får økt vekst er de som har orden i sysakene sine, sa Sandberg, til stor applaus fra salen.
- Tydeligere enn Aspaker Kommunikasjonsansvarlig Pål Mugaas i Norske Lakseelver stiller seg bak Sandbergs uttalelser og synes det er positivt at ministeren er så tydelig. Regjeringen har nemlig tidligere sagt at regjeringen ønsker å femdoble norsk produksjon, noe som har skapt bekymring blant villaksens venner i nordfylkene og Alta.

- Vi håper at Sandberg har rett i at ting kan løses i løpet av et par år, men mener det krever veldig harde styringssignaler og krav til industrien nettopp for å få lukkede anlegg. Vi synes Sandberg foreløpig er en tydeligere og klarere minister enn det Aspaker var, og vil gi han tid framover for å vise at han kan levere for villaksen, sier Mugaas.

Han sier ideen med Sandbergs trafikklys-system i utgangspunktet er god.

- Tanken bak stortingsmelding 16 er bra, men det som er uavklart i meldinga er hvor grensene skal gå. Det ligger noen innebygde kontradiksjoner mellom villaksnormen og det som står i Stortingsmelding 16. Begge ministerene må være klinkende klare på at det er villaksnormen som skal ligge til grunn, sier Mugaas.

GLADLAKS: Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) på "Sammen for laksen"-konferansen i Alta. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
GLADLAKS: Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) på "Sammen for laksen"-konferansen i Alta. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer