Optimistiske FN-inspektører i Nord-Korea

Landet gjentok løfter om nedrustning i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag har det tidligere svært lukkede Nord-Korea tatt imot våpeninspektører for første gang på fem år, Inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået, med sjefsinspektør Olli Heinonen i spissen, uttrykte optimisme før besøket i Pyongyang i dag.


- Vi trenger å være optimistiske. Jeg tror landet vil gjøre det de har blitt bedt om å gjøre, sier Heinonen til nyhetsbyrået Reuters.

Teamet skal være i Nord-Korea i tre dager for å sikre stengingen av atomanleggene i landet, blant annet den fryktede Yongbyon-reaktoren. Det er imidlertid uklart om inspektørene får besøke anlegget i Yongbyon.

Inspektørene ble invitert til Nord-Korea tidligere denne måneden, etter at striden om å overføre nordkoreanske penger fra en bank i Macao så ut til å gå mot en løsning. Mandag ble pengene endelig mottatt, og myndighetene i Nord-Korea lovte offisielt å følge avtalen om nedrustning som ble utarbeidet i februar i år.

- Klart svar
Den siste tida har både amerikanske og europeiske utsendinger møtt nordkoreanske myndigheter, og stemningen har generelt vært god etter alle møtene. Denne uka har en EU-delegasjon besøkt landet, og delegasjonens leder Hubert Pirker uttalte i dag at myndighetene har gjentatt løftene om å implementere nedrustningsavtalen.

- De sa til oss i et veldig klart svar: «Vi vil følge avtalen, og utføre den så snart som mulig - kanskje denne måneden», sier Pirker ifølge AP.

Alt tyder nå på at Nord-Korea vil følge avtalen fra februar, som innebærer at landet kommer til å motta nødhjelp og sikkerhetsgarantier i bytte mot at Pyongyangs atomprogram legges ned. Allerede nå har Sør-Korea svart på den siste utviklingen med løfter om å gjenoppta nødhjelpssendingene med ris.

Nødhjelpen ble stoppet etter prøveskytingen av atomvåpen i 2006, og har vært av stor betydning for Nord-Korea siden naturkatastrofene i landet på 90-tallet.

HÅNDHILSTE PÅ FLYPLASSEN: Her møter Olli Heinonen, sjefinspektør i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), sjefen for Nord-Koreas atomenergidepartement, Ri Je-son. Dette er første gang IAEA-inspektører er i landet på fem år, og den foreløpig siste i rekken av vestlige utsendinger på besøk den siste tida. Foto: Kyodo News/AP/Scanpix
HÅNDHILSTE PÅ FLYPLASSEN: Her møter Olli Heinonen, sjefinspektør i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), sjefen for Nord-Koreas atomenergidepartement, Ri Je-son. Dette er første gang IAEA-inspektører er i landet på fem år, og den foreløpig siste i rekken av vestlige utsendinger på besøk den siste tida. Foto: Kyodo News/AP/Scanpix Vis mer

- Fredsavtaler mulige neste år

For et par dager siden uttalte den amerikanske atomutsendingen Christopher Hill at Nord-Korea har lovet å stenge atomreaktoren. Han mener at dette bare er et av mange skritt mot en normalisering av forholdet mellom Nord-Korea og USA.

- Hvis Nord-Korea følger løftet om å stenge atomreaktoren, kan de koreanske fredssamtalene gjenopptas i slutten av året, sier Hill i et intervju med CNN.

Hvis reaktoren er stengt, kan Nord- og Sør-Korea, USA, Kina, Japan og Russland møtes allerede i juli for samtaler, mener Hill.

Hill legger vekt på at atomreaktoren i Yongbyon må ødelegges så grundig at den ikke kan repareres uten enorme kostnader. Og en full normalisering av forholdet mellom de to landene kan ikke skje før den koreanske halvøya er helt fri for atomanlegg, sier utsendingen.

Likevel har ikke den gode framgangen ført til en mykere holdning generelt fra Nord-Koreas side, ifølge Reuters. Både USA og Japan har blitt kraftig kritisert i andre saker den siste tida.

OGSÅ POSITIV: USAs utsending Christopher Hill hadde samtaler med Nord-Korea forrige uke.
SKAL STENGES: Brukte brenselsstaver fra atomreaktoren i Yongbyon. I går ble det klart at Nord-Korea går med på å stenge anlegget, og i dag har løftene blitt gjentatt med fornyet styrke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer