Optimistiske og kravstore

Norske kvinner er Vest-Europas mest optimistiske. Og de er de mest kravstore i senga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette viser en stor undersøkelse publisert i ELLE i dag. 53000 ELLE-lesere fra ti land i Vest-Europa har svart på en rekke spørsmål om hva som er viktig i livene deres, og om hvordan de vurderer sin egen situasjon.

I undersøkelsen, som er utført av Sociovision i Paris, har man analysert 20000 av svarene, deriblant 500 svar fra norske kvinner. Dette skal utgjøre et representativt utvalg.

Bevisst og sterk

- ELLE-leseren er en kvinne mellom 20 og 40 år, hun er ei bevisst og sterk jente med høy utdannelse, og hun er opptatt av å følge med. Men jeg tror ikke at hun er spesielt annerledes enn norske kvinner generelt. Derfor sier denne undersøkelsen noe om hvordan den moderne kvinne er, sier Signy Fardal, redaktør i ELLE.

Et av punktene norske kvinner skiller seg ut fra sine medsøstre i Europa på, er ved sin optimisme.

Ni av ti kvinner ser optimistisk på kvinners situasjon generelt og sin egen situasjon spesielt de neste to åra. Dette er langt over Europa-gjennomsnittet.

Den moderne norske kvinne prioriterer også seg selv. 41 prosent sier at de har sitt eget liv som hovedprioritet de neste to åra.

Europamestere

Norske kvinner vet også hva de vil i senga. 91 prosent sier det er viktig å bli tilfredstilt seksuelt, mens europagjennomsnittet er på 75 prosent.

Tre fjerdedeler av norske kvinner mener det er helt nødvendig med sex før ekteskapet.

Sexolog Gro Isachsener ikke overrasket over funnene.

- Snart er vi så tøffe på statistikkene at det går ut over menns selvbilde. Det hadde vært spennende å snu det hele på hodet, altså å stille de samme spørsmålene til norske menn. Det hadde vært interessant å se hvordan kjønnene står i forhold til hverandre. Men det er mange tegn i tida som forteller at norske jenter blir mer trygge og seksuelt frigjorte, sier Isachsen.

Men langt færre norske enn europeiske kvinner mener at det er nødvendig å være forelsket for å ha sex. 45 prosent av norske kvinner forfekter dette standpunktet. Europagjennomsnittet er 57 prosent.

Trofasthet er viktig mener 84 prosent av norske kvinner og 11 prosent vil gjerne oppleve sex med begge kjønn. Dette er helt på europatoppen.

Kvinnelig suksess

Over halvparten av de norske kvinnene i undersøkelsen føler at de lykkes som kvinne dersom de dyrker vennskap. Nesten like mange mener suksess som kvinne er å finne drømmemannen, og 40 prosent mener suksess ligger i å finne en jobb de liker.

Men penger og karriere er ikke kvinners mål på suksess. Bare tre prosent mener de må ha mye penger for å lykkes.

Norske kvinner er over gjennomsnittet opptatt av likestilling. 91 prosent av norske jenter sier de føler seg likestilt med sine menn og kjærester. Bare 76 prosent av svenske kvinner svarer det samme.

Stiller andre krav

- Vi er oppflasket på likestilling her i landet, sier Mona Larsen-Asp, fungerende direktør i Likestillingsenteret.

Hun tror likevel norske, unge kvinner har rett i sin oppfatning av at de er likestilte.

- Yngre mennesker stiller andre krav i parforholdet enn kvinner tradisjonelt gjør. Jeg tror de har en mer likestilt fordeling av det ulønnede arbeidet enn andre grupper, sier Larsen-Asp.

Ifølge undersøkelsen i Elle mener ni av ti norske kvinner at de bør få lik lønn som menn, mens åtte av ti mener menn bør tilpasse seg kvinners roller. Dette er høyest i Europa.

Men norske kvinner vil likevel helst ha en mann. Bare ni prosent kan tenke seg å bo alene, og dette er lavest i Europa.

OPTIMISTISKE: Ingen andre europeiske kvinner har mer tro på seg selv og landet sitt enn de norske.
KREVER MYE: Hele 91 prosent av norske kvinner mener tilfredsstillelse i senga er viktig.