Orakelet fra Bergen

Navn: Frank Aarebrot Alder: 52 Yrke: Professor

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så er de over oss igjen, valgforskerne. De som sitter der i studio og forteller oss hva vi egentlig kommer til å stemme. Selv om vi allerede har forhåndsstemt på posten. De har forklaringer på valgseirer og nederlag og har dessuten ødelagt all spenning ved norske valg. Det som før tok en hel kveld og minst ei halv flaske foran skjermen, er nå over på en time ved hjelp av valdagsundersøkelser.

Professor Frank Aaarebrot er én av de politiske spåmennene. Når han ikke skriver vitenskapelige bøker om Øst-Europa eller underviser sine studenter på det som en gang het «Leninhøyden» i Bergen, underviser han det norske folk gjennom TV2. Eller skjeller ut TV2-medarbeidere som Oddvar Stenstrøm for rasisme. Han er høyrøstet og frittalende, selv til bergenser å være, og ganske upåvirket av motstand og kritikk. Sandemose skrev en gang at bergensere er sammensatt av reservedeler og er fryktelige når de fungerer. Han skrev det, merkelig nok, uten å ha møtt Aarebrot. 190 på strømpelesten, med skavanker i foten, men med et fryktelig hode. Og det fungerer.

Selv om han også er et rotehode. Det går utallige historier om ryddeaksjoner på professorens kontor. Riktignok har de aldri funnet noen sykkel under dokumenthaugene, men ikke langt unna. Gudmund Hernes ryddet sitt eget kontor og sendte en sekk dokumenter som tilhørte Aarebrot. Og blant dem lå en sykkelpumpe som valgforskeren i bergensk triumf sendte tilbake.

Studentene elsker ham der han står ved kateteret og doserer statsvitenskapelige teorier som spennende eventyrfortellinger. I joggedress, med krykker ved siden og skjegg som en huleboer. Det tar tre kvarter for sminkedamene i TV2 å klargjøre ham for en valgsending. Men selv har han det meste klart i hodet. På TV eller i forelesningssalen. Mannen sitter ikke bare inne med detaljkunnskaper om norsk politikk. Hodet rommer også utallige opplysninger om andre land, spesielt i Øst-Europa.

Men kommunist har han aldri vært. Han havnet ikke blant ml-erne, men gjorde opprør ved å stemme ja til EF i 1972 og har siden vært sosialdemokrat. Og når han ikke er på jobben eller hjemme hos sin kjære Marian fra Nederland, stikker han ofte innom kontoret. Med stor K. En bar for voksne bergensere like ved Hotel Norge. Der tar han sin vodka tonic og sprer sine morsomheter. Friluftsmenneske er han ikke. For å være friluftsmenneske i Bergen må man jo ha dykkerkurs.