Orakelet i Delfi var ingen myte

Orakelet i Delfi gikk alltid ned i kjelleren og pustet inn hellig damp før hun ga sine svar. Nå har en arkeolog og en geolog ved en tilfeldighet funnet ut hva hun pustet i seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Historikere har avfeid Orakelet I Delfi som en myte. De fant ingen kilde til gasser eller damp som steg opp fra gulvet og avfeide det hele.

Men de hadde ikke undersøkt tempelet i Delfi i Hellas godt nok.

I 1200 år skal herskere, krigsherrer og nysgjerrige ha valfartet til Orakelet i Delfi for å få råd. Hun, det var alltid en kvinne, stakk alltid ned i kjelleren for å puste inn de hellige gassene som strømmet opp fra gulvet, før hun ga sine svar.

I en stille transe ga hun sine profetier, men av og til var hun rasende.

Kanskje ikke så rart. For gassene hun pustet i seg kan være lumske dersom de ikke doseres riktig.

Oppdaget ved en tilfeldighet

I 1981 var geologen Jelle Zeilinga de Boer i Hellas for å gi regjeringen råd om hvor de burde plassere et atomkraftverk i området rundt Delfi. Under en undersøkelse sprengte de bort litt stein, og en sprekk mellom to steinlag viste seg. Sprekken gikk helt opp til tempelet. de Boer undersøkte det, men regnet med at det var kjent.

Først i 1995 ble han klar over at hans oppdagelse var ukjent for resten av verden.

Siden den gang har han undersøkt stedet, melder The New York Times.

Nå har de Boer fått hjelp av en arkeolog og to kjemikere til å legge fram betydelig bevis for at historiene om orakelet faktisk kan ha rot i virkeligheten.

Pustet inn hydrokarbon

Forskerteamet fant ut at det strømmet etengass opp fra kjellergulvet i tempelet.

Gassen ble tidligere brukt for å bedøve pasienter. I mindre doser kan bli oppstemt. Det kan da også forklare hvorfor Orakelet i Delfi av og til ble sint. Det var ingen måte å bestemme hvor store doser man fikk i seg.

- Vi ville bare se om det var noen geologiske holdepunkter for fortellingene til Plutarch og andre kilder, sier de Boer.

Allerede i 1892 forsøkte franske forskere å gjøre det samme, uten å finne noen kilde til underjordiske gasser. I 1904 konkluderte en britisk forsker med at tempelgassene var et resultat av myter, misforståelser eller svindel.

<B>BESØKTE ORAKELET: Kong Carl Gustaf og dronning Silvia besøkte tempelet i Delfi i april i 1999.