Orakelet i justis

Navn: Hanne Harlem Alder: 36 Yrke: Justisminister

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Justisminister Hanne Harlem foreslår å opprette en uavhengig kommisjon som skal vurdere gjenopptakelse av gamle straffesaker. Det er en viktig reform hvis den kommer, og hun får selvfølgelig førstesidehenvisning i Aftenposten. Det hadde hun også dagen før da hun refset advokater som anbefalte sine klienter ikke å forklare seg for politiet. Hun uttaler seg noe oftere enn storesøster i Genhve, og liker heller ikke å bli sammenliknet med henne.
  • Foreløpig er ikke faren overhengende. Lillesøster har gjort en grei jobb og et godt inntrykk, men hun er som gjennomsnittet i regjeringen først og fremst ung og flink. Hun er justispolitisk fingerferdig med klare svar på dagens spørsmål, men foreløpig uten andre langsiktige mål enn å bli sittende sammen med sine kolleger. Og de uttaler seg alle så ofte om dette og hint at de kanskje ikke merker at folk blir litt trøtte av dem.
  • Hun har lagt fram politireformen med omfattende sammenslåing av politidistriktene og la nylig fram forslag om en ny domstolsadministrasjon utenfor Justisdepartementet. Det er store og krevende reformer, men de kommer litt i skyggen av de nesten daglige utspillene om et mer effektivt justisvesen. Politiet skal effektiviseres og tiltak mot nazisme, rasisme og gjengkriminalitet skal trappes opp. Og behandlingstida ved domstolene skal ned.
  • Da er det kanskje ikke rart at byrettsjustitiarius Olav T. Laake i Stavanger reagerte da domstolen hans ikke fikk 27500 kroner til å avvikle en ett år gammel nazisak. Den trofaste Ap-mannen anklagde sin partifelle for å være en svak minister som ikke holder det hun lover. Han fikk pengene, og hun en ripe i lakken. For Hanne Harlem viser ungdommelig iver og handlekraft, men har ikke rukket å bygge opp den politiske autoriteten en justisminister bør ha i en etat av mektige jurister.
  • Det hjelper lite at hun selv er en fremragende jurist med erfaring fra Regjeringsadvokatens kontor og som dommer. Hun er heller ingen politisk novise. Hun er født inn i en politisk familie, var aktiv i AUF fra hun var 15 og ble byråd i Oslo mens hun var bare «barnet». Men hun hadde også egne barn, og flyttet som alenemor til Tromsø for at de skulle være nærmere pappa. Da hun fikk telefon fra Jens, var hun tilbake i Oslo som innkjøpsdirektør i Norsk Hydro.
  • Hun har ny mann, tre barn og en relativt travel jobb. Og hvis hun har tid, liker hun å ta en tur på byen. Men hun liker ikke at vi skriver at hun liker det.