Orakelet Joe

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Husker du den amerikanske rørleggeren Joe som ikke het Joe og som ikke hadde lisens som rørlegger? Mannen har forlenget sine 15 minutters berømmelse på tv fra fjorårets presidentvalgkamp inn i den nye året. Det eneste han gjorde den gangen var å spørre Barack Obama om hva skattepolitikken hans ville bety for hverdagsmannen fra Ohio. Dermed ble den anonyme arbeidskaren hetende Joe the Plumber. En kjendis var født. Media fant noe som liknet på «real America», og det gjorde også republikanernes presidentkandidat John McCain. Det var Joe i alle kanaler og debatter. Og den meget konservative Joe lære seg å utnytte den overraskende interessen for sin person.

Forlag og musikkbransje med dollartegn i øynene hogg tak i gjennomsnittsamerikaneren. Og tro det eller ei, Joe har takket ja til å skrive ei bok om sitt syn på USA. Kan man bli forfatter i en fei er andre profesjoner raskt innen rekkevidde. Som for eksempel å bli krigsreporter. Til stor irritasjon for amerikanske utenriksreportere er Joe nå blitt en av dem. For Joe, eller Samuel J. Wurzelbacher som han egentlig heter, har hoppet rett inn i rollen som kommentator for den konservative og proisraelske bloggergruppa PajamasTV.

Fra gatene i Israels byer skal Joe forklare amerikanere og andre nettbrukere hvorfor det er helt nødvendig for Israel å angripe Gaza. Joe får god hjelp av Israels pressekontor som muligens får en journalist etter sitt hjerte. Hva vet Joe om Israel og palestinerne? I høst klarte han å si at Israel var død hvis Obama ble valgt. Hvorfor? spurte en reporter fra Fox TV. Det får tv-seerne selv finne ut av, svarte Joe med den største selvfølgelighet. Den konservative tv-kanalens reporter så skremt på orakelet fra grasrota og minnet om at Obama har lovet evig vennskap med Israel.

Vi får glede oss over at Joe ikke er blitt Kirurg Joe eller stiler mot President Joe. Femten minutters berømmelse på tv er farlig.