Oralsex fører til strupekreft

Eksplosjon i strupekreft blant menn. Folkehelseinstituttet venter på mer forskning og vurderer massevaksinasjon av gutter.

RISIKOSEX: Det å ha oralsex med mange partnere, øker sjansen for å få munn- og strupekreft dramatisk, viser ny studie. Illustrasjonsfoto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet
RISIKOSEX: Det å ha oralsex med mange partnere, øker sjansen for å få munn- og strupekreft dramatisk, viser ny studie. Illustrasjonsfoto: Elisabeth Sperre Alnes / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra skoleåret 2009/2010 startet Norge å vaksinere samtlige jenter mot HPV-viruset på 7. klassetrinn. HPV-virus er årsaken til livmorhalskreft og nesten 70 % av tilfellene skyldes de HPV-typene vaksinen beskytter mot.

Nå har ny amerikansk forskning knyttet viruset også til munn- og strupekreft. I en større amerikansk studie viser en 225 prosents økning av strupekreft i USA fra 1974 til 2007. Dermed er HPV-viruset farligere enn tobakk når det gjelder disse kreftformene.

Oralsex fører til strupekreft Økningen har kommet blant hvite menn, sier Maura Gillison ved Ohio State University, som står bak undersøkelsen.

- Når du sammenlikner dem som har munn- og strupekreft og dem som ikke har det, er den viktigste faktoren hvor mange de har hatt oralsex med, sier Gillison, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Når antallet partnere man har hatt oraselx med går opp, øker risikoen.

Hanne Nøkleby direktør ved divisjon for smittevern ved Folkehelseinstituttet (FHI) mener forskningen til Gillison er interessant.

- Dette er forskning vi må følge med på. Vi bestemte i forrige uke at vi må finne ut hva  som finnes av data om HPV-infeksjon som årsak til kreft hos gutter og menn i Norge, som grunnlag for å vurdere forskning om vaksineeffekt, sier Nøkleby til Dagbladet.

Viser sammenheng Bakgrunnen for FHIs avgjørelse om å se på forskning som knytter HPV-viruset til strupekreft, var en mindre undersøkelse av 4000 gutter som fikk HPV-vaksine. Resultatet av undersøkelsen viste en nedgang på 60 prosent i forekomsten av kjønnsvorter blant de vaksinerte guttene, noe som er en markør på om man er infisert.

- For et par uker siden kom det en studie på 4000 gutter som viste at HPV-vaksine gir en klar reduksjon i forekomsten av kjønnsvorter. Dette er imidlertid for få deltakere til at man statistisk kan si noe om utvikling av kreft. Men det er en sterk indikator, sier Nøkleby.

Massevaksinasjonen av jenter mot viruset har vært kontroversielt. Mange forskere mente HPV-vaksinen var for dårlig og at den ikke har påvist effekt mot livmorhalskreft, som «bare» tar 100 liv årlig i Norge. I tillegg mente kritikere at den ville føre til økt ubeskyttet sex, noe som er tilbakevist i studier.

- Var dere klar over sammenhengen mellom strupekreft og HPV da dere foreslo massevaksinasjon av jenter for å hindre livmorhalskreft?

- KLAR SAMMENHENG: Hanne Nøkleby i FHI sier at de har visst om sammenhengen mellom oralsex og strupekreft lenge, men at de mangler forskning som viser hvilke typer HPV-virus som fører til kreft. De vil vurdere massevaksinasjon av gutter, hvis forskning kan avdekke den nøyaktige sammenhengen. Foto: FHI.no
- KLAR SAMMENHENG: Hanne Nøkleby i FHI sier at de har visst om sammenhengen mellom oralsex og strupekreft lenge, men at de mangler forskning som viser hvilke typer HPV-virus som fører til kreft. De vil vurdere massevaksinasjon av gutter, hvis forskning kan avdekke den nøyaktige sammenhengen. Foto: FHI.no Vis mer

- Vi visste at det var data som viste dette, men hvor viktig de forskjellige HPV-typene er, vet vi foreløpig for lite om. Vi kommer framover til å følge nøye med på internasjonal forskning knyttet til dette, sier Nøkleby.

Massevaksinasjon av gutter Dagens oppslutning rundt vaksinen er 74 prosent blant jenter som er født i 1998.

- På grunn av måten HPV smitter, vil det å vaksinere kun jenter også bidra til å redusere forekomsten av HPV blant gutter.

- Vil denne nye forskningen føre til at NHI vil anbefale også massevaksinasjon av gutter?

- Det kan godt hende, men ting tar tid. Spesielt med en vaksine som gir resultater så langt fram - da tar det definitivt tid.

Undersøkelser viser altså en økning i forekomsten av strupekreft på 225 prosent i befolkningen i en periode der man skulle anta at tilfellene skulle bli redusert, på grunn av mindre røyking i befolkningen. Dette knyttes til vår seksuelle adferd.

- Når man regner prosent så må man også se på utgangstallet, men jeg er helt enig i at det er dramatisk. I tillegg vet man at forekomsten av strupekreft har gått ned på grunn av røyking.