Orange marsj - katolsk flukt

DRUMCREE (Dagbladet): To katolske familier - naboer til de drepte brødrene Richard (11), Mark (10) og Jason (8) Quinn - flyktet i går fra det protestantisk-dominerte boligområdet i Ballymoney.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De to familiene har i likhet med Quinn-familien fått en rekke trusler om å bli brent ut. De er ofre for fanatiske protestanters hat.

Ifølge fanatikerne hører de «ikke hjemme» på Carnany Estate, som boligområdet i Ballymoney kalles.

De tre guttene var sønner av ei katolsk mor, Christine Quinn, og en protestantisk far. De gikk på protestantisk skole, fordi alle i strøket går dit.

De ble drept fordi de ikke var «reine» nok. I dag begraves de i byens katolske kirke.

Hat

Mordbrannen rystet det nordirske samfunn, men ikke nok til at Orange-ordenen avlyste sine triumfmarsjer i går.

Ordenens medlemmer i sine svarte bowlerhatter og oransje bånd marsjerte som vanlig gjennom gatene fulgt av musikanter som spiller fløyte og slår på trommer.

De feiret jublende at Vilhelm av Oranien i 1690 klarte å slå katolske kong James II ved elva Boyne. De fyrer opp under hatet så ofte de kan.

Vi er nå inne i marsj-sesongen. I alt holdes det 3000 marsjer årlig, både protestantiske og katolske. De fleste foregår i løpet av sommeren og den mest opphissende er 12. juli (i år på 13. juli), marsjen til minne om slaget ved Boyne. Bak mordbrannene og angrepene på katolske familier står folk fra Ulster Defence Assoiation og Ulster Volunteer Force, som begge har godtatt fredsprosessen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer