Orange marsj - katolsk flukt

DRUMCREE (Dagbladet): To katolske familier - naboer til de drepte brødrene Richard (11), Mark (10) og Jason (8) Quinn - flyktet i går fra det protestantisk-dominerte boligområdet i Ballymoney.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to familiene har i likhet med Quinn-familien fått en rekke trusler om å bli brent ut. De er ofre for fanatiske protestanters hat.

Ifølge fanatikerne hører de «ikke hjemme» på Carnany Estate, som boligområdet i Ballymoney kalles.

De tre guttene var sønner av ei katolsk mor, Christine Quinn, og en protestantisk far. De gikk på protestantisk skole, fordi alle i strøket går dit.

De ble drept fordi de ikke var «reine» nok. I dag begraves de i byens katolske kirke.

Hat

Mordbrannen rystet det nordirske samfunn, men ikke nok til at Orange-ordenen avlyste sine triumfmarsjer i går.

Ordenens medlemmer i sine svarte bowlerhatter og oransje bånd marsjerte som vanlig gjennom gatene fulgt av musikanter som spiller fløyte og slår på trommer.

De feiret jublende at Vilhelm av Oranien i 1690 klarte å slå katolske kong James II ved elva Boyne. De fyrer opp under hatet så ofte de kan.

Vi er nå inne i marsj-sesongen. I alt holdes det 3000 marsjer årlig, både protestantiske og katolske. De fleste foregår i løpet av sommeren og den mest opphissende er 12. juli (i år på 13. juli), marsjen til minne om slaget ved Boyne. Bak mordbrannene og angrepene på katolske familier står folk fra Ulster Defence Assoiation og Ulster Volunteer Force, som begge har godtatt fredsprosessen.

Målet er å skape rensede områder, slik serbere, kroater og muslimer har gjort i det tidligere Jugoslavia .

I dag bor bare åtte prosent av folket i Nord-Irland i blandede områder. Terroristene ønsker gettoer fordi de da kan kontrollere sivilbefolkningen og skaffe seg beskyttelsespenger.

Overfall hver natt

Hver natt den siste uka har det vært overfall på private hjem og personer. På ei uke er 130 private hus blitt angrepet, og like mange katolske kirker og forsamlingslokaler.

Det er ventet at ekstreme nasjonalister skal ta hevn.

<B>TIL MINNE:</B> To unge jenter legger blomster utenfor huset til familien Quinn i Bellamoney Road. Tre gutter ble drept etter at terrorister satte fyr på huset.