Orangutang født i dyreparken i Kristiansand

Historisk fødsel, ifølge dyreparkens biolog.

HISTORISK: Lørdag ble historiens andre orangutangbaby født i Dyreparken i Kristiansand. Foto: Ole Martin Buene
HISTORISK: Lørdag ble historiens andre orangutangbaby født i Dyreparken i Kristiansand. Foto: Ole Martin BueneVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag ble en orangutang for andre gang i historien født i Dyreparken i Kristiansand. Borneo-orangutangen er utrydningstruet, og fordi regnskogen hogges ned, blir det stadig færre igjen i verden.

LILLEBROR: Den nyfødte orangutangen er den andre som blir født i dyreparken. Foto: Ole Martin Buene
LILLEBROR: Den nyfødte orangutangen er den andre som blir født i dyreparken. Foto: Ole Martin Buene Vis mer

I en pressemelding skriver dyreparken at guttens fødsel er en del av det internasjonale bevaringsprogrammet dyreparken er en del av.

Orangutangbabyens mor, Nony (32), og far, Matu (21), har sønnen Louie (6) fra før av.

- Da jeg kom på besøk lørdag ettermiddag, kom Nony stolt bort til vinduet for å vise fram ungen, sier dyreparkens biolog Helene Axelsen.

Ifølge Axelsen har dyreparken lenge visst at Nony var drektig. Dyrepasserne har imidlertid vært usikre på når fødselen kom til å skje.

- Det ikke vært noen indikasjoner på at fødselen har vært nært forestående. På lørdag ble derfor forbausede gjester tilfeldig vitne til den spesielle orangutangfødselen, sier hun.

Det var ti gjester tilstede da Nony begynte å føde. En av dem var Bård Gunnar Tveit, kona, deres to barn og en nevø.

- Vi kikket inn gjennom vinduet på orangutanghuset der Nony lå i hengekøyen. Plutselig oppdaget vi at det var en fødsel på gang. Etter rundt et kvarter var det hele over, sier Tveit.

Foreløpig er Nony og den lille ungen atskilt fra far og storebror. Orangutangområdet er fortsatt åpent for publikum, men Nony har mulighet til å trekke seg bort dersom hun ønsker fred og ro, skriver dyreparken.

- Orangutanger er veldig like oss mennesker, også når det gjelder unger. Det er veldig fascinerende hvor lik en orangutangunge er en menneskebaby. De er små veldig lenge og er avhengig av sin mor i mange år, sier Axelsen.

Vi følger nøye med på utviklingen, men Nony er en veldig god og erfaren mor så vi regner med at dette skal gå veldig bra.