Orangutangen Tori (15) klarer ikke å slutte å røyke

Nå sendes hun til en liten øy for å bli kvitt uvanen.

AVHENGIG AV NIKOTIN: Tori (15) klarer ikke å slutte å røyke. Sigarettene får hun fra besøkende i dyreparken på Java i Indonesia. Foto: AP Photo
AVHENGIG AV NIKOTIN: Tori (15) klarer ikke å slutte å røyke. Sigarettene får hun fra besøkende i dyreparken på Java i Indonesia. Foto: AP PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vond vane er hard å vende, og orangutangen Tori (15) har en noe uspesiell uvane. Hun har røyket sigaretter i 10 år, og nå klarer hun ikke å vende seg av med nikotinen.

Tori, som holder til i dyrehagen Taru Jurung i Indonesia, startet å røyke da hun prøvde å imitere mennesker. Hun holder to fingre opp til munnen for å vise at hun har lyst på røyk, og besøkende kaster påtente sigaretter inn til henne slik at hun får sin daglige dose nikotin.

Hvis hun ikke får sigaretter begynner Tori å kaste ting rundt i buret, og prøver partneren hennes Didik å tråkke på sigarettene, blir hun rasende.

Didik har ennå ikke tatt etter partnerens vaner, men aktivister sier det ikke er lenge før han også gir etter. Foreløpig foretrekker han å hoppe og tråkke på stumpene som kastes inn i buret.

Sendes til en øy De ansatte i dyrehagen har lenge prøvd å lure Tori vekke fra sigarettene med mat eller å slukke de med vann. Nå planlegger de mer drastiske tiltak for å få orangutangen til å vende seg av med uvanen.

Med hjelp fra Centre for Orangutan Protection (COP) skal de flytte både Tori og partneren Didik til en liten øy i nærheten i august. Der håper de store trær, tau til å svinge seg i og flott utsikt vil få henne til å komme over nikotinsuget.

I mellomtiden skal ekstra frivillige vokte buret og installere stålnetting slik at besøkende ikke kan kaste inn sigarettstumper.

Røykende apeforeldre Hardi Baktiantoro fra COP forteller The Guardian at Tori langt fra er den eneste røykende orangutangen i Indonesia. Foreldrene hennes røyket, og flere av orangutangene i dyrehagen skal være avhengig av nikotin.

SENDES VEKK: Nå sendes Tori til en øy for å bli kvitt sin stygge uvane. Foto: AP Photo
SENDES VEKK: Nå sendes Tori til en øy for å bli kvitt sin stygge uvane. Foto: AP Photo Vis mer

- I indonesiske dyrehager er det veldig vanlig at mennesker kaster sigaretter eller mat til dyrene, til tross for at det henger skilt hvor det står at det ikke er lov, sier Baktiantoro.

Gjestene i dyrehagen synes det er underholdende å se Tori røyke, og kaster inn sigaretter for å ta bilde av henne.

Flere dyrehager i Indonesia har den siste tiden fått kritikk for dårlige forhold i parkene. I mars i år ble en 30 år gammel sjiraff funnet død med en 18 kilo tung ball i magen etter å spist mat og søppel som besøkende kastet inn i buret.

RØYKET I TI ÅR: Tori nyter en sigarett i dyreparken hvor hun bor i Indonesia. Foto: AP Photo/Centre for Orangutan Protection
RØYKET I TI ÅR: Tori nyter en sigarett i dyreparken hvor hun bor i Indonesia. Foto: AP Photo/Centre for Orangutan Protection Vis mer