Orangutangen Tori (15) klarer ikke å slutte å røyke

Nå sendes hun til en liten øy for å bli kvitt uvanen.

AVHENGIG AV NIKOTIN: Tori (15) klarer ikke å slutte å røyke. Sigarettene får hun fra besøkende i dyreparken på Java i Indonesia. Foto: AP Photo
AVHENGIG AV NIKOTIN: Tori (15) klarer ikke å slutte å røyke. Sigarettene får hun fra besøkende i dyreparken på Java i Indonesia. Foto: AP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Vond vane er hard å vende, og orangutangen Tori (15) har en noe uspesiell uvane. Hun har røyket sigaretter i 10 år, og nå klarer hun ikke å vende seg av med nikotinen.

Tori, som holder til i dyrehagen Taru Jurung i Indonesia, startet å røyke da hun prøvde å imitere mennesker. Hun holder to fingre opp til munnen for å vise at hun har lyst på røyk, og besøkende kaster påtente sigaretter inn til henne slik at hun får sin daglige dose nikotin.

Hvis hun ikke får sigaretter begynner Tori å kaste ting rundt i buret, og prøver partneren hennes Didik å tråkke på sigarettene, blir hun rasende.

Didik har ennå ikke tatt etter partnerens vaner, men aktivister sier det ikke er lenge før han også gir etter. Foreløpig foretrekker han å hoppe og tråkke på stumpene som kastes inn i buret.

Sendes til en øy De ansatte i dyrehagen har lenge prøvd å lure Tori vekke fra sigarettene med mat eller å slukke de med vann. Nå planlegger de mer drastiske tiltak for å få orangutangen til å vende seg av med uvanen.

Med hjelp fra Centre for Orangutan Protection (COP) skal de flytte både Tori og partneren Didik til en liten øy i nærheten i august. Der håper de store trær, tau til å svinge seg i og flott utsikt vil få henne til å komme over nikotinsuget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.