Oransje seier

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De oransje, provestlige partienes klare valgseier vil trolig gi Ukraina en etterlengtet politisk avklaring. Statsminister Viktor Janukovitsj forsøkte å erklære seg som valgets vinner, for ifølge valgdagsmålinger så er hans parti ennå størst. Men stemningen i partihovedkvarteret var i går trykket, fordi alle vet at det er dronningen av den oransje revolusjonen i 2004 som er valgets vinner. Julia Timosjenko blir etter alt og dømme ny statsminister. Nå med løfter om oransje enighet med president Viktor Jusjtsjenko, og et sterkere mandat fra velgerne enn noensinne. Hun kan gjøre vitsen om seg selv til sannhet; den om at den enorme fletta hun alltid har i en krans rundt hodet er rattet som styrer Ukraina.

Det er ikke likegyldig hvem som sitter med hånda på rattet – for ikke å snakke om rattet på hodet – i et land som Ukraina. Landet er at av tre kjempeland i Europas randsone. Det er viktig for verdensdelen hvor verdiene er forankret i grenselandene Russland, Ukraina og Tyrkia. Russland har under president Vladimir Putin murt seg inne i en forestilling om at demokrati også kan være styrt, og gjerne manipulert, bare det tjener det sittende regime. I disse dager er forestillingen best illustrert ved at landet ikke vil bidra til press på generalene i Burma, fordi regimeendring i seg selv er et onde.

Med en seier til statsminister Janukovitsj kunne slike forestillinger igjen fått rot i Ukraina, slik de hadde det da Janukovitsj selv var eksponent for "styrt demokrati" og valgfusk ved presidentvalget i 2004. Med Jusjtsjenko som president og Timosjenko som statsminister, er Ukrainas kurs satt mot EU og europeiske verdier. Det er verdt å minne om at nederlaget for regimet i det forfalskede valget i 2004, som hadde Russlands åpne støtte, er Putins største utenrikspolitiske nederlag som president. Det ukrainske valget var i det store og hele fritt og rettferdig. Det viser at landet har beveget seg et langt stykke fra den oransje revolusjonens tid. Det er all grunn til å glede seg, og gratulere Ukraina.