Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ord eller handling?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Nok en gang har en statsråd redegjort for Stortinget for hvordan han vil modernisere, effektivisere og forenkle offentlig sektor. Denne gang var det Høyre-statsråden Victor D. Norman. Mye av det han sa har vi hørt før. Sist fra administrasjonsministeren Norman selv avløste, Jørgen Kosmo. Han kom ikke lenger enn til ordene før høyrebølgen tok ham. Men intensjonene var de samme. Også beskrivelsen av dagens situasjon:
  • Til tross for at Norge er blant de landene i Europa som har høyest offentlig forbruk, og til tross for at det er blitt nesten 200000 flere ansatte i det offentlige i løpet av de siste 15 åra, har vi fortsatt helsekøer, barnehagekøer, svikt i helseomsorgen, kvalitetsproblemer og misnøye i skolen og motivasjonsproblemer blant de ansatte. Det er derfor en utbredt oppfatning at det ikke er et rimelig forhold mellom det vi betaler i skatt og det vi får igjen av tjenester fra det offentlige. På den annen side er forutsetningene for forbedringer absolutt til stede: dyktige medarbeidere i stat og kommune og en nasjonaløkonomi som gir rom for å skape et bedre offentlig tjenestetilbud til hver og en av oss.
  • En undersøkelse MMI har utført for Dagbladet, viser dessuten at over 60 prosent av de offentlig ansatte mener effektiviteten i stat og kommune kan bli bedre. Alt skulle dermed ligge til rette for Normans bestrebelser. Han understreker selv at det er en forutsetning å ha de ansatte med på lag, og at endringer i pensjons- og ansettelsesvilkår ikke skal medføre en forverring.
  • På noen områder går Norman vesentlig lenger enn Ap-regjeringen. Han vil ha flere private tilbud i helsesektoren og i skolen. Og han vil kvitte seg med lovgivningen som gir en særlig beskyttelse av stats- og kommuneansatte. Begge steder vil han høste storm, ikke minst fra de ansatte selv, og fra Ap og SV som hevder at privatisering fører til større forskjeller. Norman har imidlertid solid politisk flertall i Stortinget bak seg. Hovedutfordringen blir dermed å overbevise de offentlig ansatte om at moderniseringen ikke setter deres egen trygghet og velferd i fare.
Hele Norges coronakart