SAGT FRA SEG LØNNA: Vågå-ordfører har varslet Vågå kommune om at han ikke ønsker ordfører-lønn dersom han fortsetter i permisjon i 2013.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
SAGT FRA SEG LØNNA: Vågå-ordfører har varslet Vågå kommune om at han ikke ønsker ordfører-lønn dersom han fortsetter i permisjon i 2013. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Ord mot ord - hvem blir trodd?

I morgen avgjøres Vågå-ordfører Rune Øygards skjebne. Her er hva jenta og ordføreren strides om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommen mot den permitterte Vågå-ordføreren Rune Øygard (53) faller mandag. Han er anklaga for et femtitalls overgrep, blant annet samleier, mot ei mindreårig jente (nå 17). Påtalemyndigheten mener han må fengsles i fire år. Øygard nekter straffskyld. Siden retten ble hevet i Sør-Gudbrandsdal tingrett i Lillehammer 2. november, har dommerne vurdert bevisene i saken.

- Bevisene er lagt fram, nå er det opp til retten, sier jentas bistandsadvokat, Nina Emilie Braathen Hjortdal, til Dagbladet.

Rune Øygard ønsker ikke å kommentere saken før dommen.

- Både han og vi står for det som ble sagt i våre prosedyrer, sier advokat Martin Eiebakke, som er en av Øygards to forsvarere i saken.
Og dommerne har en utfordring. Saken dreier seg til syvende og sist om hvem som er mest troverdig:

Jentas forklaring I løpet av den fire uker lange rettssaken ble det ikke avdekket konkrete løgner i den fornærmede jentas forklaring. Hun anslår at hun ble utsatt for 50 samleier i tillegg til andre overgrep fra hun var 13 til 15 år. Om de konkrete overgrepene hun husker og delvis tidfester har hun forklart seg svært likt i avhørene i fjor høst, gjennom mange psykologtimer og i retten et drøyt år seinere.

Jenta oppfattet relasjonen som et slags kjæresteforhold, men sier hun etterhvert forsto at dette galt da hun fikk en jevnaldret kjæreste i fjor høst.

- Jenta har i to dommeravhør og sin forklaring i retten forklart seg likt om det som skjer. Og mens en 16-åring da forklarer seg halvannen dag i retten, gjorde hun det uten så mye som en gul lapp foran seg. Men tiltalte da altså hadde med seg - vel, la oss kalle det relativt utfyllende notater, sa aktor statsadvokat Thorbjørn Klundseter i sin prosedyre.

Øygard:
Forsvaret mener jenta har endra forklaring og at det kom fram flere ting i retten som gir grunn til å tvile på henne.

- Det er mye som ikke henger på greip i forklaringen. Hun har også forklart seg ulikt fra dommeravhør til dommeravhør, har Øygards forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen uttalt.

Hun mener blant annet å kunne dokumentere at detaljer rundt hvorfor Øygards kone skal ha vært borte fra hytta da det første overgrepet i 2009 skal ha skjedd, ikke kan stemme. Kona Reidun Øygard har forklart at ordføreren og jenta aldri var alene på hytteturen. Forsvarer Mette Yvonne Larsen mener omfanget av saken er helt usannsynlig.

- Jeg håper retten har festet seg ved at hun bare har identifisert fire-fem samleier, sa Larsen i sin prosedyre.

Skype Det mest sentrale enkeltbeviset utenom jentas forklaring er Øygards dialog med jenta da hun var 14 år via chattjenesten Skype den 14. juli 2010. Øygard var på jobb og han så på henne via webkamera. Påtalemyndigheten mener at Øygard ba jenta kle av seg undertøy, kommenterte kroppen hennes og kom med referanser til at han var seksuelt opphisset på ordførerkontoret.

Ved andre anledninger samme år skrev Øygard Skype-meldinger som «barbert?», at han «sitter her naken» og at de to skulle «kose». I retten ble det lagt fram Skype-dialoger som tyder på at Øygard var opptatt av hemmelighold og at det ikke skulle være andre i rommet med jenta da hun chattet med ham.

Øygard:

Rune Øygard beklaget i retten det han omtalte som «griseprat» der han lot seg «rive med» av jenta, men han nekter for tolkningen av den mest eksplisitte dialogen. Generelt mener han mye fra Skype er tatt ut av sin sammenheng eller er «tulleprat» og uskyldig sjargong, og at politiet har misforstått dialektord. Han mener blant annet at «naken» betyr tynnkledd.

- Det er forunderlig at det ikke snakkes om seksuell kontakt i disse Skypeloggene, om dette er noen som har hatt samleier annenhver uke i to år, sier Larsen.
 
Hotellovernattingene Det er klarlagt at Øygard valgte å dele seng med jenta på flere hoteller da han tok henne med på jobbreiser. Noen ganger besto dobbeltsengløsningen av to senger som kunne trekkes fra hverandre, uten at dette ble gjort.

- Han og jenta hadde ikke kjent hverandre lenge før de sov i samme seng. Hvem er det som vil sette et barn i en slik situasjon at hun må dele seng med en voksen? Det er ikke naturlig, sa Klundseter i sin prosedyre.

Øygard:

Øygard hevder det ikke var noe fordekt eller kritikkverdig med overnattingsmåten, at han ikke ville være ansvarlig for å la ei så ung jente ha et eget rom. Han mener også flere visste om at de hadde delt rom, uten at noen reagerte på det. Kona Reidun Øygard hevder hun visste at mannen delte dobbeltseng med jenta under jobbreisene.

Kjærlighets-sms-ene De siste tre månedene før pågripelsen sendte Øygard rundt 2000 sms til jenta og ringte henne 488 ganger. I noen av tekstmeldingene bruker han formuleringer som «Elsker deg og bare deg», «vil gifte meg med deg» og «Jeg vil være sammen med deg resten av livet».

Påtalemyndigheten mener dette underbygger jentas oppfatning av et slags kjæresteforhold, og at det føyer seg inn i et mønster av manipulasjon fra 53-åringens side. Jenta har forklart at ordføreren også utla flere framtidsplaner om forholdet deres.

Øygard:
Øygard har ikke bestridt massiv telefonkontakt og hevder han har gitt jenta ros og oppmuntringer i stort omfang fordi hun fikk en positiv utvikling av det. De mest markerte kjærlighetserklæringene mener han er en del av en spøkefull tone de to hadde seg imellom og sjargong han selv har vokst opp med, som ikke er ment bokstavelig.

Nektet avhør Påtalemyndigheten mener det er talende at Øygard i løpet av etterforskningen nektet nye politiavhør, i en fase der etterforskerne blant annet ennå ikke hadde fått konfrontert ham med databeslag.

Øygard:

Øygard forklarte i retten at han ikke lenger stolte på politiet, blant annet etter en episode da en lydopptaker skal ha blitt stående på etter et avhør mens han hadde en fortrolig samtale med advokaten sin. Han reagerte også sterkt på å bli hentet av politiet lille julaften for at det skulle tas underlivsbilder. Larsen mener mener et bevis for Øygards uskyld er hans oppførsel ved pågripelsen.

- Han velger å gå i avhør uten forsvarer til stede og ville til og med vente med å få advokat fordi han tenkte det kom til å gå over. Han gikk nesten som et lam til slaktebenken, sier Larsen.

Elskerinnene Øygard har i skjul hatt to påfølgende forhold til voksne kvinner, som har vitnet bak lukkede dører under rettssaken. Bakgrunnen for at de ble stevnet var blant annet at den ene kvinnen diskuterte jenta med ordføreren i 2010, og reagerte blant annet på omgangstonen med tenåringen. Det er dokumentert at hun advarte Øygard kraftig mot å ta en slags farsrolle i skilsmissesituasjonen.

Han ga uttrykk for å være enig i advarselen, men fortsatte siden kontakten med jenta. Bistandsadvokat har uttalt at ordførerens oppførsel i forholdene til de to kvinnene likner mye på oppførselen hans mot jenta.

Øygard:
Forsvarerne har ikke kommentert dette fordi forklaringene gikk for lukkede dører.

Kroppslige kjennetegn: Jenta har beskrevet bestemte flekker i lysken på Øygard som politiet, etter å ha sikret bilder av underlivet, mener underbygger at jenta har sett Øygard naken.

Øygard:
Deler av kjennetegnet kan være synlig også når Øygard går rundt i trusa hjemme, slik han ofte pleide. Forsvarerne har i retten lagt fram bilder av ham i undertøyet.

Diagnosen Jenta er diagnostisert med posttraumatisk stress og andre plager som psykologene knytter til overgrepene som er beskrevet i tiltalen.

Øygard:
Behandlerne har som grunnleggende utgangspunkt at jenta snakker sant, og grunnlaget for diagnosen faller bort om forklaringen viser seg å være falsk, mener forsvarerne.

VIL HA FIRE ÅRS FENGSEL: Statsadvokat Thorbjørn Klundseter mener Rune Øygard må fengsles i fire år. Her er statsadvokaten i samtale med den fornærmede jenta og hennes bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VIL HA FIRE ÅRS FENGSEL: Statsadvokat Thorbjørn Klundseter mener Rune Øygard må fengsles i fire år. Her er statsadvokaten i samtale med den fornærmede jenta og hennes bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer