Ord mot ord i Orderud

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): - Det mest naturlige for meg er å tro på det Veronica Orderud forteller, sier Svein Haugsgjerd. Som behandlende psykiater har han hatt 65 pasientsamtaler med den drapstiltalte kvinnen og mener han har lært henne å kjenne. Straffesaken kjenner han bare fra media, men selv uten såkalte kontrollopplysninger, mener han det er lite sannsynlig at hun har klart å lure ham gjennom så mange og lange samtaler. Han mener derimot Veronica er blitt utsatt for et karaktermord i norsk presse, som skal ha spunnet en myte av ondskap rundt henne.

BEVISFØRINGEN i Orderud-saken blir avsluttet av en gråtkvalt psykiater og en forsmådd frier. Veronicas tidligere kjæreste. Den kjente psykiateren gir retten et tvers igjennom sympatisk bilde av en fortvilt pasient som har fått bunnen av tilværelsen revet bort ved siktelse, fengsling og varetekt. Det er et sterkt vitnemål, men han er altså legen hennes og ikke rettspsykiater. Han innrømmer at det kan være vanskelig for en behandlende psykiater å uttale seg helt objektivt. For det han sier i retten kan jo få betydning for den behandlingen han fortsatt skal gi henne.

NÅR EN ANERKJENT psykiater nesten tar til tårene i en vitneforklaring om en pasient kan det virke sterkt. Det kan selvfølgelig også virke litt uprofesjonelt. Det har vært lite tårer i Orderud-saken til nå, og det er neppe fagfolkene som har hatt mest grunn til å tørke seg i øyekroken. «Ein gråtande friar, ein stam prest, kven likar du best?» står det i leseboka mi fra folkeskolen. Hvis jeg husker riktig. Etter psykiateren får vi den forsmådde frieren som mistet Veronica fordi han ikke kunne gi henne den materielle velstanden og tryggheten hun kunne få hos Per. Hun skal ha fortalt ham at pengene gjorde Per spennende, men at gamlekjæresten fortsatt hadde en plass i hjertet hennes. Som arbeidsløs vaktmester kunne han ikke hamle opp med en gårdeier, men det er ikke riktig at det var snakk om å bli elskere.

HAN SIER ORDET elskere ikke var det riktige selv om det står i politiforklaringen. I Orderud-saken står ord mot ord helt inn i avslutningen av bevisføringen. I dag kommer det aller siste vitnet som skal legge fram DNA-undersøkelser av barnåler fra skogen rundt kårboligen på Orderud gård. Men trærne kan visst heller ikke fortelle hvor barnåla i Kristins sokk kommer fra. Eller hvem som drepte tre mennesker i kårboligen.