Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ord uten handling

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• «Regjeringen vil føre en human, solidarisk og rettferdig flyktning-   og asylpolitikk», står det i dokumentet som med sitt fulle navn heter «Politisk plattform for en flertallsregjering». Det er bedre kjent som Soria Moria-erklæringen og ble før sommeren devaluert fra løftedokument til målsettinger av statsminister Jens Stoltenberg.

• Arbeids- og Innkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen har ansvaret for asylpolitikken og det øvrige utlendingsfeltet. Aftenposten skrev i går at det som nå er Hanssens departement, ikke har utferdiget noen nye instrukser til Utlendingsdirektoratet siden 9. september 2005. Da var departementet Erna Solbergs.

• På vegne av sin sjef sier statssekretær Libe Rieber-  Mohn at de to er opptatt av å se ting i sammenheng gjennom revisjonen av utlendingsloven som er varslet i høst. Hun og Hanssen ønsker ikke å komme med småendringer fordi de da lett mister helhetsgrepet. Den slags er preik som skal dekke over at ikke noe er gjort og intet er skjedd.

• Hanssens forgjenger Erna Solberg slår fast at Hanssen hadde kunnet hvis han hadde villet. I stedet står han på Solbergs gamle linje, og hun synes selvsagt at det gjør han lurt i. Solberg drev en klar innstramming som skapte flere tilfeller av inhuman, usolidarisk og urettferdig politikk. Det vil Hanssen også gjøre dersom han forblir handlingslammet. Formuleringene i Soria Moria-erklæringen er oppfattet som kritikk av Solbergs linje og et varsel om endringer. De vil altså komme først tidligst ett år etter regjeringsskiftet. Vi tviler også på om de kommer da.

• En human og rettferdig flyktninge- og asylpolitikk er dessverre ingen valgvinner. Det er Fremskrittspartiets inhumane retorikk som preger dette området av politikken, og statsråd Hanssen er tydelig engstelig for å gi Siv Jensen og hennes politiske pitbuller på feltet noe å bite i. Det er både beklagelig og prinsippløst.

• Både SV og Senterpartiets talspersoner sier at de tror den nye utlendingsloven vil oppfylle visjonene i Soria Moria. Det er lite som tyder på at statsråd Hanssen har mot eller lyst, eller Stoltenbergs marsjorde, til å gjøre det.

LEDER