RØDE TALL: Børser over hele verden ser røde tall etter at Storbritannia stemte ja til å forlate EU. Foto: Reuters / NTB Scanpix
RØDE TALL: Børser over hele verden ser røde tall etter at Storbritannia stemte ja til å forlate EU. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

«Orden er erstattet av kaos»: Dette betyr Brexit-sjokket for din økonomi

Svakere krone, fall i finansmarked og lavere rente

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hovedindeksen på Oslo Børs falt med 6,1 prosent til 573,73 poeng etter åpning fredag som følge av brexit-avgjøreSlsen i Storbritannia.

I Tyskland falt børsen nesten 10 prosent fredag morgen, mens aksjemarkedet i London stuper 7,5 prosent i åpningshandelen.

«Det utenkelige skjedde», skriver sjeføkonom Øystein Dørum i DNBs markedsrapport.

- Vi la oss med en exit-poll som viste en tilstrekkelig stor ledelse til Remain-siden, men våknet brått og brutalt opp til nyhetene om at flertallet av britene har stemt nei til EU. Og det kaoset i markedene vi antydet som mulig i gårsdagens morgenrapport er nå godt i gang, åpner han.

Mens nordmenn er i ferd med å gni søvnen ut av øynene, er det i ferd med å gå opp for stadig fler at både norsk og internasjonal økonomi går svært usikre tider i møte.

Storbritannia stemte i går for at landet skal melde seg ut av EU.

Dørum viser til at pundet stuper, på skrivende tidspunkt er det på det laveste nivået siden 1985. Oljeprisen har falt 5 prosent.

«I korte trekk: Orden er erstattet av kaos.» skriver Dørum.

- To år med usikkerhet

Storbritannia skal nå bruke opp til to år på å forhandle med EU før de til slutt trekker seg ut.

- Dette betyr altså to år med usikkerhet om det økonomiske rammeverket for verdens sjette største økonomi, skriver han.

Dette vil igjen også få konsekvenser for norsk økonomi.

«Hold dere fast, det blir en turbulent dag i finansmarkedene i dag ...», skrev senior porteføljeforvalter i Storebrand Olav Chen på twitter fredag morgen.

Overfor Dagbladet peker han på følgende konsekvenser for norsk økonomi:

  • Fall i finansmarkedet
  • Svakere krone
  • Konsekvenser for import/eksport
  • Lavere rente

- Krona har svekket seg ganske betydelig. I usikre tider flykter investorer til såkalte sikre havner. Det innebærer at de dropper mer perifer valuta som den norske krona, investerer heller i dollar, japanske yen og gull, sier Chen, og legger til:

- Norske renter har også fulgt utlandet og falt.

Også oljeprisen vil påvirkes av Storbritannias avgjørelse om å trekke seg ut av EU, men effekten vil ikke vare, tror oljeanalytiker Torbjørn Kjus.

- Fredag raste børsene verden over etter at britene sa nei til videre EU-medlemskap. Konsekvensene for norsk næringsliv blir størst for olje- og gassnæringen, sier Kjus i DNB Markets til NTB.

Frykter flere slenger seg på

Knut Anton Mork, analytiker og professor II ved NTNU, vil ikke overdramatisere situasjonen.

- Jeg vil ikke overdrive konsekvensene for norsk økonomi Vi har fått en umiddelbar svekkelse av krona, men ikke stor i sammenlikning med andre store valutabevegelser. Det bekymrer meg mer at dette kan være en stein som setter i gang en større prosess hvor også andre nasjonalistbevegelser i Spania, Frankrike, Ungarn og Polen vil trekke seg ut, sier Mork til Dagbladet.

Sjeføkonom i DNB Markets, Kyrre Aamdal, understreker i likhet med Chen og Mork at det er for tidlig å konkludere.

- Vi er usikre på hva dette vil ha å si for den norske økonomien de neste årene. Veksten i Storbritannia vil bli svakere enn den ellers ville blitt, det er det enighet om. Handelseffekten for Norge vil nok bli ganske moderat, den vil ikke gi noen signifikant svak utvikling, sier hans kollega sjeføkonom Kyrre Aamdal.

Nathan Gill, medlem av Europaparlamentet og leder av UKIP Wales har jobbet i tiår med å få Storbritannia ut av EU. I dag gikk drømmen i oppfyllelse. Video: Dagbladet Vis mer

Han tror norske husholdningene kan bli mer tvilende når det gjelder pengebruk.

- Når verden virker mer usikker, kan det dempe veksten i aktiviteten. Vi tenker at dette har negative effekter for økonomien, men hvor store er usikkert, sier han.

Også Aamdal frykter at Brexit kan føre til at grupperinger i andre land får vann på mølla.

- Det kan føre til mer splid og vanskeligheter. Hele EU-prosjektet handler mye om å få på plass et godt samarbeid mellom land, påpeker han.