Orden i sysakene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aftenposten har satt søkelys på polske arbeidere i Norge som ikke kommer inn under trygdereglene verken i Polen eller i Norge. En polsk arbeider fikk for eksempel behandlingen avbrutt da han havnet på norsk sykehus, fordi pasienten visstnok ikke var dekket av norsk trygdeordning og slett ikke av polsk. Arbeidsgivere til utenlandske arbeidere betaler skatt, trygdeavgift og arbeidsgiveravgift til norske myndigheter. At arbeiderne deres likevel faller utenfor systemet, skaper frustrasjon. Men nå setter Arbeidsdepartementet skapet på plass, og nav får refs for feil praksis.

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen forsikrer at polske arbeidere selvsagt skal ha trygderettigheter. Nav har argumentert med at polske pendlere mangler arbeids- og oppholdstillatelse i Norge. Men som EØS-

borgere trenger de det ikke. Det er på tide at det ryddes opp i sysakene og at praksis blir den samme på alle navkontorer. Rundt 32 000 europeere jobber i utenlandske selskaper i Norge. Det er bare å gjenta at også fleksibel og billig arbeidskraft medfører forpliktelser og utbetalinger.