Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Orden på Bondevik

Som den første regjerende statsminister på over 80 år er Kjell Magne Bondevik tildelt Storkorset av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Slike ordener er en relikvie fra eneveldet. At dekorasjoner som St. Olav nå bringes inn i dagens norske politikk, virker lite gjennomtenkt og er svært overraskende, sier historieprofessor Hans Fredrik Dahl. Han antar begrunnelsen har noe å gjøre med at norske politikere skal stille på lik linje med utlendinger med ordener ved gallamiddager og liknende, men synes ikke dette holder mål i det hele tatt.

-  Slikt jåleri blant politikere er fremmed i den norske tradisjonen, sier Dahl.

Taus kansler

Beslutningen er tatt av Kongen, ordenens Stormester. Men ved Slottet vil de ikke opplyse noe om begrunnelsen for å begynne å tildele St. Olav til regjeringsmedlemmer igjen ut over det som står i pressemeldingen. Der står det bare at de får den for sin embetsutførelse ...

Dagbladet er kjent med at kong Harald ba ordensrådet vurdere de nye statuttene, og fikk et klart ja til tanken. Ordensrådets leder, Kansleren, er en av Kjell Magne Bondevik nærmeste medarbeidere på Statsministerens kontor, Nina Frisak. Men regjeringsråden vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet. Gjennom ordensrådets sekretær, Slottets informasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen, fikk vi dette svaret på henvendelsen til Frisak.

-  Ordensrådet gir sin råd til Kongen, ingen andre.

Ved henvendelse til statsminister Kjell Magne Bondevik gjennom hans statssekretær Gunnar Husan kom denne tekstmeldingen:

«Det må Slottet begrunne. Det er de som bestyrer dette.»

Alle kilder Dagbladet har snakket med understreker imidlertid at det er helt utenkelig at Kongen ville innføre de nye reglene uten at dette var i samråd med ønsket til statsministeren.

Nye regler

Det var etter statsråd fredag 10. september at Kjell Magne Bondevik fikk tildelt Storkorset. Utenriksminister Jan Petersen ble Kommandør med stjerne av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, fem andre statsråder ble Kommandør av St. Olav. Fra Slottet opplyses det at det etter de nye reglene Kongen signerte 1. juli vil være slik at statsminister og utenriksminister vil bli dekorert med St. Olavs Orden etter ett års tjenestetid i embetet. Statsråder vil automatisk få etter fire års tjenestetid.

Det ble også vurdert å gi ordningen tilbakevirkende kraft, men dette ble raskt forkastet.

Omstridt

Ordensvesenet som sådan har alltid vært omstridt, og mange kjente politikere, spesielt på venstresiden, har nektet å ta imot St. Olav.

Einar Gerhardsen var en av dem. Han ble i stedet tildelt Medaljen for Borgerdåd. Den rager over St. Olav, men utdeles av regjeringen, ikke av Kongen. Den eneste nålevende nordmann som innehar Borgerdådsmedaljen, er krigshelten og Ap-politikeren Jens Chr. Hauge.

SISTE: I går kveld kom en e-post fra Statsministerens kontor der det blant annet står: «Jeg setter stor pris på St. Olavs Orden. St. Olavs Orden er Norges fremste orden. Den tildeles i dag personer i ulike deler av samfunnet. Det er ikke lenger noen utbredt oppfatning at en statsminister, utenriksminister eller statsråd bør takke nei til å bli tildelt St.Olavs Orden.»

 I tillegg er også Valgerd Svarstad Haugland og Dagfinn Høybråten blitt Kommandør av den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

FIKK ORDEN PÅ SEG: Statsminister Kjell Magne Bondevik er som den første statsminister i Norge siden 1923 tildelt Storkorset av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Her er han og Kong Harald fotografert under en annen begivenhet på Slottet i 1999.
STORKORSET: Kong Harald har bestemt at norske regjeringsmedlemmer igjen skal tildeles St. Olavs Orden i diverse valører. De nye statuttene trådte i kraft 1. juli.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!