Orden på Bondevik

Som den første regjerende statsminister på over 80 år er Kjell Magne Bondevik tildelt Storkorset av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Slike ordener er en relikvie fra eneveldet. At dekorasjoner som St. Olav nå bringes inn i dagens norske politikk, virker lite gjennomtenkt og er svært overraskende, sier historieprofessor Hans Fredrik Dahl. Han antar begrunnelsen har noe å gjøre med at norske politikere skal stille på lik linje med utlendinger med ordener ved gallamiddager og liknende, men synes ikke dette holder mål i det hele tatt.

-  Slikt jåleri blant politikere er fremmed i den norske tradisjonen, sier Dahl.

Taus kansler

Beslutningen er tatt av Kongen, ordenens Stormester. Men ved Slottet vil de ikke opplyse noe om begrunnelsen for å begynne å tildele St. Olav til regjeringsmedlemmer igjen ut over det som står i pressemeldingen. Der står det bare at de får den for sin embetsutførelse ...

Dagbladet er kjent med at kong Harald ba ordensrådet vurdere de nye statuttene, og fikk et klart ja til tanken. Ordensrådets leder, Kansleren, er en av Kjell Magne Bondevik nærmeste medarbeidere på Statsministerens kontor, Nina Frisak. Men regjeringsråden vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet. Gjennom ordensrådets sekretær, Slottets informasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen, fikk vi dette svaret på henvendelsen til Frisak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer