Avlyser møte med Nord-Korea

Ordene som fikk Trump til å se rødt

Kalte visepresident Pence «ignorant og dum».

- HÅPER Å MØTES EN GANG: President Donald Trump sier at det planlagte toppmøtet «passer dårlig», og sier at han ser fram til å møte Kim Jong-un en annen gang. De to statslederne skulle i utgangspunktet ha møttes for første gang i Singapore 12. juni. Video: CNN Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Verden er rystet etter at USAs president Donald Trump velger å avlyse det planlagte møtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un, som skulle finne sted i Singapore 12. juni.

Møtet ville vært historisk fordi ingen sittende amerikansk president har møtt en nordkoreansk leder. Det ville også vært første gang de to landene møtes på toppnivå siden 2007.

Gjensidige trusler

På den annen side: Det var Nord-Korea som tidligere i år inviterte USA og Sør-Korea til forhandlingsbordet, men like fullt har landet gjentatte ganger truet med å trekke seg fra møtet.

Sist gang det skjedde, var i dag, da den nordkoreanske viseutenriksministeren Choe Son-hui på statlig TV kom med det som uunngåelig måtte oppfattes som en grov fornærmelse av USA og visepresident Mike Pence.

Sistnevnte ble kalt «ignorant og dum» på grunn av uttalelser han kom med til amerikanske Fox News Radio tidligere i uka, da han sa at Nord-Korea kan ende opp som Libya dersom de ikke gir avkall på atomvåpnene sine.

Uttalelsene stammer egentlig fra Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton, men ble altså brakt til toppnivå av Pence.

SIGNERER AVTALE: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in signerer begge erklæring om full atomnedrustning på Korea-halvøya og uttrykker et felles mål om å få slutt på Koreakrigen. Video: CNN Vis mer

- Når høytstående amerikanske politikere ennå ikke har innsett realitetene og sammenlikner Nord-Korea og Libya, kan det virke som om de vet for lite om oss, sa Choe i dagens intervju, referert av NTB.

Åpenbar trussel

«Å ende opp som Libya» kan bare forstås som å bli styrtet. Libya og diktator Muammar Kadhafi sa ja til Vestens krav om å avvikle atomvåpenprogrammet - men diktaturet ble like fullt styrtet, bl.a. gjennom bombingen Nato-land som Norge deltok i. Kahdafi ble drept.

- Om USA vil møte oss på et møterom, eller treffe oss i et kjernefysisk-til-kjernefysisk oppgjør, er helt og holdent opp til USA, sa viseutenriksminister Choe videre.

Hun truer videre med en krig «som vil få USA til å smake på en forferdelig tragedie som de verken har opplevd eller kunnet forestille seg fram til nå».

Dette ble altså for sterk kost for Trump, som i en uttalelse sier:

- Dessverre, basert på det voldsomme sinnet og den åpne fiendtligheten i den siste uttalelsen din, føler jeg det er upassende at vi har dette møtet på nåværende tidspunkt. Derfor er dette brevet uttrykk for at møtet ikke vil finne sted.

Presidenten sier han heller vil møte Kim en annen gang.

Rekordfart

Nord-Korea under Kim Jong-un har nærmet seg Vesten i rekordfart bare i år. Først sendte de en delegasjon til OL i Pyoengchang, deretter, møtte Kim Sør-Koreas president Moon Jae-in på grensen mellom Nord og Sør, i et tilsynelatende hjertelig møte.

I dag kunngjorde Nord-Korea at de har ødelagt atomanlegget Pynggye-ri, som er blitt brukt til prøvesprengninger. Enkelte vestlige kommentatorer bemerker imidlertid at anlegget fra før kan ha vært ubrukelig på grunn av skader fra sprengningene.

Mange har spurt seg hvorfor Kim strekker ut ei hånd til Vesten akkurat nå. Teoriene florerer - noen mener det er på grunn av Nord-Koreas elendige økonomi, som blant annet skyldes de harde økonomiske sanksjonene landet er underlagt.

Andre mener det er fordi atomvåpenprogrammet nå får ham til å framstå som en likeverdig statsmann med Trump ved forhandlingsbordet. Andre igjen mener at han kjøper seg tid foran et uunngåelig angrep.

I forrige måned uttalte Paul Midford, ekspert på østasiatisk politikk og professor ved NTNU, at en hoveddrivkraft for Kim er ikke å tape ansikt - en livsrettesnor som er svært viktig i Østen, men ofte oversett i Vesten.

- Det forklarer Kim Jong-uns timing og initiativ. Etter at Donald Trump truet ham direkte, kunne han ikke gi etter - det ville fått ham til å tape ansikt og signalisert at han lar seg mobbe. Isteden skiftet han tone - kom med tilnærmelser overfor Sør-Korea foran OL, og tok initiativet til samtalene nå, sa Midford til Dagbladet.

AMPERT: Det første året for Donald Trump som president har vært innholdsrikt. Video: CNN, Reuters, DRPK Today Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer