6. januar-komiteen:

Ordene Trump fjernet

Da daværende president Donald Trump talte til befolkningen 7. januar 2021, var det en rekke ting han ikke ville si.

NEKTET: Et manusutkast og en video avslører hva den tidligere presidenten ikke ville si da han talte til den amerikanske befolkningen dagen etter den dødelige kongressstormingen 6. januar 2021. Foto: House Select Committee via AP / NTB
NEKTET: Et manusutkast og en video avslører hva den tidligere presidenten ikke ville si da han talte til den amerikanske befolkningen dagen etter den dødelige kongressstormingen 6. januar 2021. Foto: House Select Committee via AP / NTB Vis mer
Publisert

Det gikk over ett døgn fra den dødelige stormingen av Kongressen 6. januar i fjor, til Donald Trump talte til befolkningen. I forkant av dette skal det ga pågått en dragkamp mellom den daværende presidenten og hans rådgivere.

Dette kommer fram i en video av vitneavhør i 6. januar-komiteen, postet på Twitter av kongresskvinne og komitémedlem Elaine Luria mandag.

Her blir en rekke tidligere Trump-rådgivere og ansatte ved Det hvite hus intervjuet om timene mellom angrepet på Capitol Hill, og presidentens tale, deriblant Trumps datter og svigersønn Ivanka Trump og Jared Kushner.

- Vi skrev noen utkast til en tale for presidenten, som han skulle se på. Vi følte det var viktig å fortsatt mane til deeskalering, sier Kushner i videoen, som blant annet er omtalt av nyhetsbyrået Reuters.

Strøk flere setninger

I videoen presenteres også det som skal være et av utkastene. Et bilde av manuset, viser at en rekke setninger er strøket ut.

Den tidligere presidenten skal ha fjernet en rekke formuleringer. Blant annet en oppfordring om at de ansvarlige for stormingen skulle straffeforfølges, og en formulering hvor Trump selv tok avstand fra handlingene.

«Jeg vil være veldig tydelig: Dere representerer ikke meg. Dere representerer ikke vår bevegelse», er strøket over i manusutkastet vist i komiteen.

TRUMPS HÅNDSKRIFT: Bildet av det som skal være manuset til talen ble vist under intervjuene med de tidligere Trump-ansatte. - Det ser ut som min fars hånskrift, sier Ivanka Trump. Skjermdump: Twitter
TRUMPS HÅNDSKRIFT: Bildet av det som skal være manuset til talen ble vist under intervjuene med de tidligere Trump-ansatte. - Det ser ut som min fars hånskrift, sier Ivanka Trump. Skjermdump: Twitter Vis mer

Trump skal også ha strøket ut setningen om at han ville be justisdepartementet «sørge for at alle lovbrytere blir straffeforfulgt», samt en setning om at «vi må sende en klar melding - ikke med nåde, men med rettferdighet. Rettslige konsekvenser må være raske og strenge.»

- Min fars håndskrift

På spørsmål fra komiteen om hvorfor disse setningene er strøket ut, svarer Kushner:

- Jeg vet ikke.

I tillegg til de utkryssede setningene, er også noen ord strøket over og erstattet med mildere, håndskrevne betegnelser.

- Det ser ut som min fars håndskrift, sier Ivanka Trump i intervjuet.

- Motvillig

En rekke av de tidligere Trump-ansatte som vitnet beskrev bekymring for hva som kunne skje, dersom ikke presidenten tok sterkere avstand fra ugjerningene kvelden før.

Trump-rådgiver John McEntee fortalte at Kushner ba ham om å dytte talen videre, og oppfordre Trump om å bidra til å «kjøle ned» situasjonen.

NEKTET: Dagen etter stormingen av Kongressen i USA, nektet Donald Trump å si at valget var tapt. Det viser en ny video spilt av under en høring i 6. januar-komiteen. Vis mer

- Var implikasjonen at presidenten - på noen måter - var motvillig til å holde denne talen? spurte en av etterforskerne i komiteen.

- Ja, svarte McEntee.

- Ok. Hva baserer du det på?

- Det faktum at noen måtte be meg om å dytte det videre, sa den tidligere Det hvite hus-ansatte.

Torsdag forrige uke ble en video, tatt i forbindelse med innspillingen av nevnte tale, vist i komiteen. Her kommer det fram at det er en rekke ting Trump nekter å si.

- Jeg kan ikke si at valget er over, sier Trump, dagen etter at Kongressen sertifiserte Joe Bidens valgseier.

- Nektet å uttale seg

Talen 7. januar er heller ikke det eneste som skal ha skapt intern dragkamp i Det hvite hus.

Flere ansatte skal tidligere ha forklart at Trump fikk råd fra nesten alle rundt seg til å be folkemengden forlate kongressbygningen mens stormingen pågikk kvelden 6. januar.

I stedet satt presidenten og så på hendelsene utspille seg på TV.

Endret manus

Da han til slutt, i en video postet på sosiale medier, uttalte seg direkte til folkemassene, skal også dette manuset ha blitt endret.

I utkastet til denne uttalelsen skal det ha stått: «Jeg ber dere forlate Capitol Hill-området nå og gå hjem på fredelig vis», ifølge NTB.

Da valgte den daværende presidenten å legge til dette:

- Så gå hjem. Vi elsker dere. Dere er veldig spesielle. Jeg vet hvordan dere føler dere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer