Orderud-avklaring først på mandag

Først mandag blir det endelig avgjort om de fire siktede i trippeldrapssaken blir løslatt. Nedre Romerike forhørsrett løslot i går de fire siktede, men politiet har påkjært med oppsettende virkning, noe som betyr at de fire blir sittende i varetekt til fengslingsspørsmålet er avgjort av lagmannsretten på Hamar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarerne til de fire siktede jubler over kjennelsen. Ingen av forsvarerne hadde egentlig trodd at de skulle få til en løslatelse allerede i forhørsretten. De mente at sjansene for det var størst i lagmannsretten.

Av samme grunn er forsvarerne optimistiske foran lagmannsrettens behandling av fengslingsspørsmålet. De tror at de vil få medhold igjen. Alt mandag ettermiddag kan de fire siktede, Per Kristian Orderud, Veronica Orderud, Kristin Kirkemo og Larts Grønnerød være fri etter 24 uker i varetekt. De er alle sammen siktet for drapet på Anne Orderud Paust (47), Kristian Orderud (81) og Marie Orderud (84).

Politiet uenig

Politiinspektør Kristin Barth-Larsen sier til Dagbladet at politiet er uenig i kjennelsen fra forhørsretten. Alt i dag starter politiet arbeidet med å lage et støtteskriv til lagmannsretten, der politiet skal begrunne hvorfor de siktede ikke bør løslates.

- Vi mener det forsatt er fare for bevisforspillelse, sier Barth-Larsen.

Det var altså forhørsretten helt uenig i. Retten påpeker at de siktede ikke lenger har brev- og besøkskontroll i fengselet. De har mulighete til å kommunisere med hverandre og folk utenfor fengselet, og derfor kan ikke videre fengsling begrunnes med fare for bevisforspillelse.

Politiet får støtte fra forhørsretten på ett punkt. Retten mener mistanken mot de fire er styrket.

'Det foreligger ingen ny omstendighet som på noen måte er egnet til å svekke mistanken mot de siktede. Snarere er mistanken styrket ved nye vitneforklaringer', heter det i kjennelsen.

- Vi har merket oss at retten mener at mistanken er styrket, sier Kristin Barth-Larsen.