Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Orderud-dokumenter stjålet

En pilotkoffert full av hemmelige dokumenter fra Per Paust og Anne Orderud Paust er stjålet. Papirene var ukjente for politiet og gir ifølge sønnen Jan Paust en ny innsikt om de bitre og uforsonlige forholdene i Orderud-familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til fredag - mens Jan Paust var på reise - ble leiligheten hans i Holmenkollen i Oslo endevendt. Mens lett omsettelige verdisaker som TV, stereoanlegg og en CD-samling ble stående igjen urørt, ble flere kilo med dokumenter, korrespondanse og personlige notater tilhørende avdøde Per Paust og Anne Orderud Paust stjålet fra leiligheten.

- Jeg har grunn til å tro at innbruddet og tjuveriet av dokumentene har noe med attentatene mot min far og Anne Orderud Paust å gjøre.

Jeg tror også at det er en forbindelse mellom innbruddet og drapene på Anne Orderud Paust og hennes foreldre Marie og Kristian Magnus Orderud, sier Jan Paust.

Mystisk innbrudd

Det var i går åpenbart at den eller de som har stjålet de hittil ukjente dokumentene om Orderud-saken fra Jan Paust, ikke er vanlige innbruddstjuver.

For det ikke synlige spor etter innbruddstyven(e) på utsida av leiligheten.

- Tyven(e) må hatt nøkkel til leiligheten. Døra var låst da jeg kom hjem, sier Jan Paust.

Inne i den lille hybelleiligheten har tyven(e) endevendt alt. Men det eneste som er borte, er, ved siden av flere kilo med dokumenter og private notater, en klokkesamling som Jan Paust hadde samlet sammen med sin avdøde far. Samt Per Pausts samling av Buddha-statuer.

Dokumentene som er stjålet, omhandler forholdet mellom Anne Orderud Paust og broren hennes, Per Kristian Orderud, som sammen med kona Veronica, svigerinnen Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød er siktet for overlagt drap på Anne Orderud Paust, Marie Orderud og Kristian Magnus Orderud.

Orderud-dokumenter

Dokumentene, korrespondansen og notatene skrevet av Anne Orderud Paust og Per Paust hadde Jan Paust funnet i ekteparets leilighet i Gabels gate i Oslo og i familien Pausts hus i Risør.

- Det var en rekke nye opplysninger i dokumentene, som ville ha vært av stor interesse for politiet, og en eventuell rettssak etter trippeldrapet. Det kom også klart fram hvem far mente sto bak attentatene mot ham sommeren 1998, sier Jan Paust.

31 år gamle Jan Paust har gått gjennom alle dokumenter etter faren og Anne Orderud Paust. Notatene, korrespondansen og dokumentene han hadde systematisert og funnet fram, er nå stjålet.

- Meningen var at jeg skulle gå gjennom papirene sammen med min forsvarer, advokat John Christian Elden, før politiet eventuelt fikk låne dem, sier Jan Paust.

Et av de stjålne dokumentene er en livsforsikringspolise, som ville gitt Jan Paust og hans to brødre en utbetaling på godt over en million kroner.

Ifølge Jan Paust ble polisen forandret kort tid før Per Paust døde av kreft i fjor vår.

- Uten noen begrunnelse ble plutselig Anne Orderud Paust begunstiget i polisen. Nå er det broren hennes - den trippeldrapssiktede Per Kristian Orderud - som får pengene etter pappas livspolise, sier Jan Paust.

Redd

Søndag kveld kom Jan Paust hjem og siden har han ikke våget å oppholde seg i leiligheten i Holmenkollen.

- Jeg har hatt et helvete med politiet. De trodde av en eller annen grunn at det var jeg som sto bak attentatene mot far. En gang ble jeg etterlyst og kastet åtte timer på glattcelle, fordi jeg ikke hadde betalt en fartsbot i tide. Derfor er min tillit til politiet lik null, sier 31-åringen.

Jan Paust legger ikke skjul på at han føler seg utrygg.

- Tre personer er drept. Nå har fremmede mennesker kommet seg inn i leiligheten min - trolig har de hatt nøkkel. Viktige dokumenter om Orderud-familien er stjålet. Det er klart det er uhyggelig, sier han.

INNBRUDD: - Jeg har grunn til å tro at innbruddet og tyveriet av dokumentene har med attentatene mot min far og trippeldrapet å gjøre, sier Jan Paust.