Orderud-dømte fortsatt i varetekt

De dømte i Orderud-saken, Veronica og Per Kristian Orderud og Kristin Kirkemo Haukeland, må fortsatt sitte i varetekt. Det har Borgarting lagmannsrett bestemt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjennelsen fra lagmannsretten er delt. To av de tre dommerne forkastet kjæremålet fra de tre Orderud-dømte, mens mindretallet mente at de tre burde løslates.

Ekteparet Orderud og Kristin Kirkemo Haukeland ble varetektsfengslet i åtte uker av Nedre Romerike forhørsrett mandag. De påkjærte umiddelbart, men må nå altså belage seg på åtte uker i varetekt. Anker

Kristin Kirkemo Haukeland vil påkjære kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett. Det opplyser advokat Johnny Veum til NTB. Veum er assistent i Orderud-saken for Kristin Kirkemo Haukelands forsvarer, Tor Kjærvik.

- Vi merker oss med tilfredshet at det er dissens i kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett, og at et mindretall på én mot to dommere legger prinsipielle synspunkter til grunn for sitt syn, sier Veum.

Sulland: - Halv seier

Advokat Frode Sulland, som forsvarer Veronica Orderud, vil også påkjære beslutningen om fengsling til Høyesterett.

- Dagens kjennelse fra lagmannsretten regner jeg som en halv seier, og den er et godt grunnlag for å kunne gå videre til Høyesterett, sier Frode Sulland til NTB. Han mener lagmannsrettens fortolkning av den Europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) kan danne grunnlag for et kjæremål til Høyesterett. Forsvarerne i Orderud-saken har blant annet brukt EMK som argument for at de tre ikke skal varetektsfengsles nå. - I tillegg finnes det massevis av lovanvendelser i dagens kjennelse som vi kan argumentere for at er feil fortolket, sier Sulland.

Fredag i forrige uke ble de tre dømt til 21 års fengsel for medvirkning til overlagt drap. Dommen ble anket på stedet. Den fjerde tiltalte i Orderud-saken, Lars Grønnerød, ble dømt til to år og seks måneders fengsel for uaktsom medvirkning til drap.

I går anket påtalemyndigheten dommen mot Grønnerød.

(NTB)