Orderud-fengslingen til høyesterett?

Orderud-parets forsvarere vurderer å påkjære varetektsfengslingen til Høyesterett. - Vi mener dommerne ikke har hatt rettslig grunnlag for varetekt, sier advokat Cato Schiøtz.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avgjørelse om å anke til kjæremålsutvalget tas av advokatene Frode Sulland og Cato Schiøtz i morgen.

Forsvarerne mener lagmannsretten ikke har tatt hensyn til nye opplysninger som er kommet etter to sentrale vitneforklaringer i helgen.

- Lagmannsretten har ikke sett forklaringene, kun mottatt overfladiske opplysninger uten at den har gått videre inn på dem, sier Veronica Orderuds forsvarer, advokat Frode Sulland.

Nye opplysninger

Eidsivating lagmannsrett besluttet før i dag at Orderud-ekteparet varetektsfengsles i fire uker.

- Varetekt er nødvendig for å videreføre etterforskningen på en forsvarlig måte, sier politiadvokat Bjørn Arne Tronier.

- Kjennelsen bygger på det lagmannsretten visste fredag. I mellomtiden er det kommet fram opplysninger som veier i ekteparets favør. Kristin Kirkemo har nok en gang endret sin forklaring. Videre har et vitne forklart at Kirkemo viste ham to pistoler på et tidspunkt da hun, ifølge en tidligere forklaring, allerede skulle ha levert dem fra seg, sier Per Kristian Orderuds forsvarer, advokat Cato Schiøtz.

Vurderer nytt møte

Ekteparet Orderuds forsvarere har mye å utsette på politiets håndtering av saken, men har ikke planer om å klage formelt på politiets etterforskning.

- Politiet har vunnet dette slaget, men vi mener dommerne ikke har hatt rettslig grunnlag for varetekt av våre klienter, sier Schiøtz.

Retten kan avgi kjennelse om varetektsfengsling når det foreligger skjellig grunn til mistanke. Det skal være større sannsynlighet for at den siktede har gjort den kriminelle handlingen enn det motsatte. Schiøtz og Sulland er uenig i rettens vurdering av denne sannsynligheten.

- Samlet vurdering

Ifølge Schiøtz har lagmannsretten ikke oppgitt noen nærmere begrunnelse for sin kjennelse, utover å kommentere mulige motiv.

- Vi kan naturligvis ikke si at dommerne har latt seg påvirke av media. Spekulasjonene i media var imidlertid prinsipielt uheldige, sier Schiøtz.

(Dagbladet :på nettet/NTB)