Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Orderud-fetter: - Hvem skjøt? Hvem var det som tok livet av min tante, onkel og kusine?

Harald Orderud sier han håper Tore Sandberg kan finne den fulle sannhet i Orderud-saken. Flere tidligere aktører er kritiske til gjenopptakelse.

BEGJÆRER GJENOPPTAKELSE: Per og Veronica Orderud gir ikke opp forsøkene på å få gjenopptatt trippeldrapet på Orderud, der de sammen med Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød ble dømt for drap på Kristian (80) og Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust (47). Ingen er imidlertid dømt for å ha avfyrt skuddene. Veronica Orderud sier hun tror ... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SØRUMSAND (Dagbladet): Per (64) og Veronica Orderud (46) var tirsdag tilbake sammen på Orderud gård der de sammen med privatetterforsker Tore Sandberg redegjorde for begjæringen de nå har sendt inn om gjenopptakelse av norgeshistoriens mest omtalte drapssaken.

VIL HA GJENOPPTAKELSE: Per og Veronica Orderud vil ha trippeldrapssaken fra 1999 gjenopptatt. Privatetterforsker Tore Sandberg har jobbet i årevis med saken og presenterte i går det han omtaler som nye bevis. Flere av aktørene er kritisk. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
VIL HA GJENOPPTAKELSE: Per og Veronica Orderud vil ha trippeldrapssaken fra 1999 gjenopptatt. Privatetterforsker Tore Sandberg har jobbet i årevis med saken og presenterte i går det han omtaler som nye bevis. Flere av aktørene er kritisk. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Det fraskilte paret som ble dømt i trippeldrapssaken og privatetterforsker Tore Sandberg la i godt over en time ut om det han mener er nye viktige spor, momenter han mener politiet ikke har etterforsket godt nok og en teori om «jugoslavisk mordmafia».

Flere som var involvert i politiets etterforskning og rettssaken på begynnelsen av 2000-tallet, er kritisk til det Sandberg la fram som bevis på pressekonferansen.

- Setter pris på jobben

Harald Orderud, Pers fetter, sier til Dagbladet at familien har vært forberedt på en ny runde i media i forbindelse med Sandbergs arbeid.

- Vi har vært forberedt på at Tore Sandberg ville legge fram sine synspunkter for gjenopptakelseskommisjonen. Jeg har sagt til Tore at jeg setter pris på jobben han utfører, så lenge han kan komme fram til en riktig forklaring på det som har skjedd, sier Orderud til Dagbladet.

FORBEREDT: Per Orderuds fetter, Harald Orderud, sier familien var forberedt på at Tore Sandberg ville legge fram sine synspunkter om trippeldrapet i 1999. Her fra 2009. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
FORBEREDT: Per Orderuds fetter, Harald Orderud, sier familien var forberedt på at Tore Sandberg ville legge fram sine synspunkter om trippeldrapet i 1999. Her fra 2009. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer

Orderud har tidligere uttrykt at han mener saken har fått nok oppmerksomhet. Det samme har de to andre som også ble dømt for medvirkning til trippeldrapet, Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød. Ingen er imidlertid dømt for å ha avfyrt skuddene som drepte ekteparet Kristian (80) og Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust (47) i kårboligen på Orderud.

- Hvem skjøt?

- Jeg håper at Sandberg kan gi familien det svaret vi alle har vært på jakt etter: «Hvem skjøt?». Hvem var det som tok livet av min tante, onkel og kusine?

Harald Orderud legger imidlertid til at han har stor tro tillit til etterforskningen som ble gjort og rettssaken som ble ført for snart 20 år siden.

- Det er mulig at noe kunne vært gjort annerledes, men jeg tror de etterforskningsskrittene som ble tatt den gang var godt utført. Jeg har stor tiltro til jobben som ble utført av Kripos og politiet generelt. Det var det som la grunnlaget for at to rettsinstanser kom til samme konklusjon i denne saken. Det er derfor samtidig rart om Sandberg skulle klare å motbevise en sak som ble bevist i to rettsinstanser, sier han til Dagbladet før han gjentar:

- Vi er bare på jakt etter én ting. Sannheten. Hvem avfyrte de fatale skuddene i kårboligen i mai 1999?

- Tunge bevis

Statsadvokat Olav Helge Thue, som var én av de to i aktoratet under rettsprosessen i 2001 og 2002, sa mandag at han har liten tro på at saken vil bli gjenopptatt.

- Slik jeg ser på saken, hviler den på tunge bevis, og den er altså ført for retten to ganger med dømmende resultat, sa Thue til NRK.

Han sier også han ikke husker brevet som Tore Sandberg la fram på gårsdagens pressekonferanse. Ifølge Sandberg ble brevet sendt fra Sverige til politiet i Lillestrøm i 1999 med navn og adresse på personer den anonyme avsenderen mente kunne ha noe med drapet å gjøre. I brevet henvises det til «den jugoslaviske mordmafiaen».

Statsadvokat i Oslo og medaktor trippeldrapssaken, Jørn S. Maurud, sier han ennå ikke vil gi noen bemerkninger til Sandberg og Orderud-parets begjæring.

- Vi avventer en eventuell henvendelse fra gjenopptakelseskommisjonen om å avgi bemerkninger til gjenopptakelsesbegjæringen, og har foreløpig ingen kommentarer til Tore Sandbergs pressekonferanse, sier Maurud til Dagbladet.

- Vi er lei

Veronica Orderuds halvsøster Kristin Kirkemo, ble også dømt for medvirkning til trippeldrapet. Det var hennes forklaring som førte til pågripelsen av Orderud-paret og Lars Grønnerød. Hun og Veronica har siden hatt et meget brokete forhold. Hennes advokat Tor Kjærvik, har ikke noe tro på gjenopptakelse av saken og sier at Kirkemo er sliten av at hun aldri får ro i saken.

- Dette med mafiasporet har vært etterforsket av politiet, og er ikke nytt i det hele tatt. Det er overhodet ikke noe nytt i saken. Det bare hauses opp, og vi er lei det, sier Kjærvik til NRK.