- HELT NYE OPPLYSNINGER: Etter å ha holdt hemmeligheten skjult i nesten 20 år, velger 76-åringen nå å fortelle sin historie om Norges mest omtalte raggsokk. Video: Øistein Monsen Vis mer

Per Orderud håper sokketips kan kaste nytt lys over trippeldrapssaken

Orderud-fettere splittet om nytt sokketips i trippeldrapssaken

«Kjempeinteressant», synes Per Orderud. «Verdiløst», mener hans fetter Harald.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Per Orderud (64) håper et nytt tips om Norges mest omtalte raggsokk vil kaste nytt lys over trippeldrapet på Orderud gård i 1999, som han er dømt for å ha medvirket til.

- Jeg synes de nye opplysningene om raggsokken er kjempeinteressante. Det er helt ny informasjon, og kan bidra til å oppklare noe som har vært et stort spørsmålstegn under hele etterforskningen, sier han til Dagbladet.

«Verdiløst», sier derimot Pers fetter Harald Orderud om det nye tipset som Dagbladet omtalte i går.

Fettere på kollisjonskurs

Slik Dagbladet skriver, har en romeriksmann (76) fortalt privatetterforsker Tore Sandberg at en sokk som fikk massiv omtale i Orderud-etterforskningen i sin tid tilhørte ham.

Politiet fant sokken utenfor kårboligen hvor trippeldrapet skjedde.

Et hittil ubesvart spørsmål har vært hvem som eide sokken, som har blitt knyttet til drapshandlingen i kårboligen.

Nå er det nye tipset ettersendt til Gjenopptakelseskommisjonen, og er en del av begjæringen om gjenopptakelse av Per og Veronica Orderuds saker som Sandberg leverte inn den 22. juni i år.

- Dette er bare ett av mange spennende funn som Tore Sandberg har gjort under sitt arbeid med saken, og vi håper selvsagt at de sammen kan bidra til å kaste nytt lys over saken, sier Per Orderud.

BEGJÆRER GJENOPPTAKELSE: Per og Veronica Orderud gir ikke opp forsøkene på å få gjenopptatt trippeldrapet på Orderud, der de sammen med Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød ble dømt for drap på Kristian (80) og Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust (47). Ingen er imidlertid dømt for å ha avfyrt skuddene. Veronica Orderud sier hun tror flere vet hvem som avfyrte skuddene. Video: Henning Lillegård / Reporter: Trym Mogen Vis mer

Død av overdose

Ifølge 76-åringens historie ga han sokken, som hans bestemor hadde strikket, videre til sin lillebror.

Lillebroren skal deretter ha gitt den videre til Kristin Kirkemo - som ble dømt til 16 års fengsel i lagmannsretten i 2002. Per og hans tidligere kone Veronica ble samtidig dømt til 21 års fengsel for medvirkning til trippeldrapet i kårboligen på Orderud Gård.

Et problem med 76-åringens historie er at hans lillebror døde av en overdose i 2010.

- Hvis man på en måte kan verifisere at dette er en person som Kristin faktisk har kjent og hatt kontakt med, at denne historien kan være plausibel, så tenker jeg at det vil være et moment i forhold til at hun kan ha vært på åstedet, sier Veronica Orderud.

Overfor Dagbladet vil ikke Kristin Kirkemos advokat Tor Kjærvik engang høre Veronica Orderuds uttalelser før han avslår å kommentere saken.

Pers fetter Harald Orderud - som også tidligere har bestridt ekteparets versjon - mener at de nye opplysningene om sokken inngår som «et ledd i Sandbergs anstrengelser for å få saken dreid over på Kristin Kirkemo og hennes påståtte jugoslaviske miljø».

- Tett til brystet

Da Dagbladet fredag kveld snakket med Veronica Orderud, ga hun uttrykk for å ha bare «vage informasjoner» om de nye opplysningene.

- Tore (Sandberg) holder jo kortene tett til brystet. Han vil jo ikke ha noen offentlighet på det før han på en måte er klar, forklarte hun.

Etter å ha fått forklart hva 76-åringen nå har fortalt Tore Sandberg og Dagbladet, sa hun dette om hvilken betydningen de nye sokke-opplysningene kan ha:

- Hvis det er noe i det, har man vel kanskje fått etablert at denne sokken som ble funnet faktisk har noe med drapshandlingen å gjøre. Politiet har vel også vært usikre på det.

Veronica Orderud mener det er sentralt å finne ut om den nå avdøde broren av 76-åringen hadde kontakt med det samme, belastede miljøet hvor Kristin Kirkemo vanket.

Ikke på ønskelista

Hun sier at hun første gang så sokken under et avhør, og at hun ikke reagerte noe spesielt på det da den ble lagt på bordet.

- Jeg tror ikke jeg tenkte noe over det i det hele tatt. Jeg kjente den jo ikke igjen, liksom. Den gangen hadde vi en farmor som strikket en masse raggsokker til oss, men hun hadde jo aldri strikket noe i den fargen. Og jeg var liksom ei «rosa-jente», så mine raggsokker var stort sett rosa og røde. Den var jo litt sånn gusjegul.

- Den var ikke øverst på din ønskeliste til jul?

- Nei, så vidt jeg husker var den litt for stor også. Mine raggsokker var en god del mindre enn det der.

HJEMKOMSTEN I 2014: - Jeg må bli 110 år for å rekke alt, sa Per Orderud da han vendte tilbake til gården etter endt soning i 2014. Video: Jørn Moen / DagbladetVis mer Vis mer

- Holder ikke

Per Orderuds fetter Harald Orderud er skeptisk både til de nye opplysningene om sokken, og til at de kommer først nå.

- Her setter man en tredjehåndskilde inn, som er død og ikke kan verifisere disse opplysningene. Jeg betrakter det som verdiløst, sier han til Dagbladet.

- VERDILØST: Per Orderuds fetter, Harald Orderud, mener at de nye opplysningene om raggsokken er verdiløse. Foto: Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
- VERDILØST: Per Orderuds fetter, Harald Orderud, mener at de nye opplysningene om raggsokken er verdiløse. Foto: Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer

- Betyr ikke 76-åringens historie noe?

- Jo, men den kan jo ikke verifiseres. Sokken har selvfølgelig stor betydning, under forutsetning av at det foreligger en endelig bekreftelse på eierskapet av sokken, som kan verifiseres, sier Orderud.

Han synes det svekker troverdigheten ytterligere at 76-åringen ikke sto fram med opplysningene den gangen saken var under etterforskning og rettslig behandling.

Mannens begrunnelse, at han var redd for å skape problemer for sin narkomane bror, synes Orderud er for dårlig, i en så alvorlig sak.

- Det holder ikke. Her har tre helt uskyldige personer blitt drept, sier Harald Orderud.

Trippeldrapet

22. mai 1999: Natt til pinseaften ble ekteparet Kristian (80) og Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust (47) skutt og drept i kårboligen på Orderud gård i Sørum kommune i Akershus.

14. juni 1999: Ekteparets sønn Per og hans kone Veronica Orderud, hennes søster Kristin Kirkemo og Kirkemos ekskjæreste Lars Grønnerød ble siktet for trippeldrapet.

22. juni 2001: Per og Veronica Orderud og Kristin Kirkemo ble i Nes herredsrett dømt til 21 års fengsel for overlagt drap, eller medvirkning til overlagt drap. Lars Grønnerød ble frifunnet etter hovedtiltalen, men dømt til to og et halvt års fengsel for uaktsom medvirkning til drap.

5. april 2002: Per og Veronica Orderud ble i Eidsivating lagmannsrett dømt til 21 års fengsel. Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød ble dømt til henholdsvis 16 og 18 års fengsel. Alle fire anket til Høyesterett, men bare Kristin Kirkemo Haukelands sak ble tillatt prøvet. Høyesterett forkastet anken 20. desember 2002.

17. juni 2010: Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker avviste Lars Grønnerøds begjæring om å få saken vurdert i en ny rettssak.

November 2011: Per og Veronica Orderud trekker sin gjenopptakelsesbegjæring etter sju år med den begrunnelse at de ønsker videre etterforskning av saken før den blir behandlet. Per Orderud ble løslatt fra fengsel 3. januar 2015.

14. januar ble også Veronica Orderud løslatt. Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød ble løslatt i henholdsvis 2011 og 2013. I 2006 engasjerte Per og Veronica Orderud privatdetektiv Tore Sandberg til å gå gjennom etterforskningsmaterialet i saken.

2. mai 2017 blir det kjent at Sandberg har begjært Per og Veronica Orderuds sak gjenopptatt.

.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer