Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har begjært gjenopptakelse av Orderud-saken:

Orderud-paret hevder de har nye bevis. Legger fram ukjent brev fra Sverige

I det hittil ukjente brevet fra Sverige henvises det til den «jugoslaviske mordmafiaen i Sverige».

PRESSEKONFERANSE: Privatetterforsker Tore Sandberg holder pressekonferanse på låvebrua på Orderud gård sammen med Per og Veronica Orderud i forbindelse med at det er sendt inn begjæring om gjenopptakelse av trippeldrapssaken fra 1999. Se hele pressekonferansen her. Video: NTB Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken oppdateres fortløpende.

SØRUM / OSLO (Dagbladet): Privatetterforsker Tore Sandberg holdt klokka 13.00 i dag en pressekonferanse fra låven på Orderud gård.

Pressekonferansen kom i forbindelse med at det er sendt inn begjæring om gjenopptakelse av trippeldrapssaken fra 1999.

Det er privatetterforsker Sandberg og Per og Veronica Orderud som deltar på pressekonferansen i låven på Orderud gård, som nå har navnet Olerud i offentlige registre. Et titall pressefolk er til stede på pressekonferansen i tillegg til venner og støttespillere av det nå skilte paret.

På spørsmål om hva de forventer av begjæringen, sier Per og Veronica Orderud.

- Jeg er veldig imponert over det formidable arbeidet Tore har nedlagt. Samtidig er jeg realist og vet hvor vanskelig det er å få saker gjenopptatt i dette landet. Det har ofte ikke med sannhet og rettferdighet å gjøre om man får saker gjenopptatt, men vi har håp, sier Veronica Orderud.

- Jeg tror vi bare får én sjanse, og det er nå, sier Per Orderud.

- Hvis det ikke blir tatt til følge er det svært skuffende og for meg helt uforståelig, sier privatetterforsker Sandberg.

Kritisk til NRK

Sandberg åpnet pressekonferansen med å påpeke det han mener er problemer med NRKs promo-video for TV-serien «Gåten Orderud», som tar sikte på å «belyse alle sider ved en av norgeshistoriens største og mest ugjennomtrengelige krimgåter»:

- Vi synes det er bemerkelsesverdig. I denne promoen er det ikke ett ord om at det kommer en gjenopptakelsesbegjæring. Det er kun politifolk og Harald Orderud og Kristin Kirkemos forsvarer som får uttale seg, sier Sandberg.

- Jeg ble så oppgitt og provosert at jeg ringte deg, sier Veronica Orderud og titter på privatetterforskeren som sitter ved siden av.

Legger fram ukjent brev

BREV: Sandberg leste opp et brev som skal ha blitt sendt 28. mai 1999 fra Sverige til politiet i Lillestrøm. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
BREV: Sandberg leste opp et brev som skal ha blitt sendt 28. mai 1999 fra Sverige til politiet i Lillestrøm. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Sandberg leser så opp et brev som skal ha blitt sendt 28. mai 1999 fra Sverige til politiet i Lillestrøm.

Der framkommer det navn og adresse på personer som kan stå bak Orderud-drapet, ifølge Sandberg.

I brevet nevnes jugoslavisk mafia og navngitte personer som personen i Sverige tipser om. Ifølge Sandberg skal flere i Orderud-familien ha fått trusler, blant annet i form av brev.

I det hittil ukjente brevet fra Sverige henvises det til den «jugoslaviske mordmafiaen i Sverige».

Sandberg sier han reagerer på det han mener er manglende etterforskning av brevene.

- Jeg har lagt fram to brev her i dag. Begge er kommet til politiet. Det foreligger, meg bekjent, ikke noe resultat av noe form for etterforskning rundt brevene. Et anonymt brev fra Sverige 28. mai 1999 der det påstås at de og de navngitte personene står bak, er ikke et avgjørende bevis i seg selv, men du kan ikke bare legge det til side uten å gjøre noen form for undersøkelse, sier Sandberg.

Han har også sendt et brev til aktor i drapssaken, førstestatsadvokat Olav Helge Thue, der han spør hva de visste om brevet. Ifølge Sandberg har han ennå ikke fått svar på brevet sendt for to uker siden.

Thue har så langt ikke besvart Dagbladets henvendelser mandag.

- Hvis sporene peker mot eks-Jugoslavia, hvorfor er forklaringene til de som ble dømt såpass motstridende? spør en journalist.

- Jeg har ikke sagt at sporene peker ensidig mot eks-jugoslavia. Jeg har sagt at vi står overfor et sammensatt motiv, som peker mot flere privatelementer, men som ikke har noe med gårdstvisten å gjøre. Det er basert på andre elementer.

Sandberg viser til flere personer som ikke er kjent fra tidligere, som burde trekkes inn i saken.

- Er dette personer som er i live?

- Det vil jeg ikke kommentere. Vi kommer til å publisere det på et seinere tidspunkt, sier Sandberg.

Sandberg peker på det han mener er uriktige forklaringer om våpen og nye bevis som den viktigste grunnen for gjenopptakelse. På spørsmål om han har troa på at gjenopptakelsen fører fram, svarer han følgende:

- De krav som loven stiller er mer enn oppfylt, men det er det verken Per og Veronica eller jeg som bestemmer, men kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker.

- NY BEVIS: Privatetterforsker Tore Sandberg sammen med Veronica Orderud på Orderud Gård. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
- NY BEVIS: Privatetterforsker Tore Sandberg sammen med Veronica Orderud på Orderud Gård. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

DNA-spor

Sandberg mener i tillegg at DNA-spor funnet i Marie Orderuds blod ikke er tilstrekkelig etterforsket.

Det ble nemlig funnet fremmed DNA i drapsofferets blod.

- Hva om DNA-profilen som rettsmedisinsk institutt mener de har tatt med seg fra en annen sak i Maries blod tilhører en interessant person i denne sammenheng?

- Hva om den DNA-profilen passer med denne personen jeg ikke vil navngi her i dag, sier Sandberg.

Han vil ikke kommentere hvem han har navngitt i gjenopptakelsesbegjæringen. Han bekrefter imidlertid følgende:

- Det er navn der som ikke har vært en del av etterforskningen tidligere.

Våpenbevis mest sentralt

Sandberg peker på bevis knyttet til anskaffelsen av våpen som et av de mest sentrale i saken. Spesielt sentralt er et våpen Sandberg mener Per og Veronica Orderud ikke kan ha hatt.

I dommene mot de fire, Per og Veronica Orderud, Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød, ble det lagt til grunn at Kristin Kirkemo hadde overlevert to håndvåpen til ekteparet Orderud lille julaften året før drapene. Disse våpnene var stjålet fra en våpenklubb i Molde.

Sandberg mener imidlertid at det har vært en feilskriving av navn på håndvåpnene som knyttes til saken. Feilen gjelder de to ulike fabrikantene Ruger og Luger.

- Vi må legge til grunn at Kripos' leder av den tekniske etterforskningen, må ha vært kjent med at det var snakk om to ulike våpen. Kripos' spesialist må være kjent med at Luger ikke kan være drapsvåpenet fra kårboligen. Vi synes det er så problematisk at Kripos' leder av den tekniske etterforskningen likevel knytter Per og Veronica til kårboligen med en pistol som ikke kan være drapsvåpenet, sier Sandberg.

Videre hevder Sandberg at eksperter har forkastet konklusjoner om patronhylser som ble brukt som bevis i saken. Privatetterforskeren sa også at en knust glassrute som var en del av bevismaterialet, var knust fra innsiden og ikke utsiden.

PRESSEKONFERANSE: Privatetterforsker Tore Sandberg (midten) avbildet sammen med Per og Veronica Orderud under pressekonferansen på Orderug Gård mandag. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
PRESSEKONFERANSE: Privatetterforsker Tore Sandberg (midten) avbildet sammen med Per og Veronica Orderud under pressekonferansen på Orderug Gård mandag. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Varslet nye bevis

Sandberg hadde allerede på forhånd varslet at han ville si mer om det han omtaler som nye bevis i saken.

Fredag sa Sandberg til P4-Nyhetene at flere nye bevis nå skal sørge for at Per og Veronica Orderud blir frikjent for trippeldrapet på Orderud gård i 1999.

- Vi har et utelukkelsesbevis for de to og et svært stort antall begrunnelser for at saken må gjenopptas, sier Sandberg til kanalen.

Til NRK har han sagt han vet hvem som sto bak trippeldrapet - og at personen er navngitt i begjæringen om gjenopptakelse.

- I begjæringen har vi navngitt en person som et titall kilder sier har vært i kårboligen da drapet skjedde. Men jeg vil ikke gå ut med hvem dette er i dag, sier privatetterforsker Tore Sandberg til NRK.

Han mener det finnes andre motiver og elementer i saken enn den tidligere mye omtalte arvestriden om gården, og hevder det er et sammensatt bilde bestående av DNA-spor, nye analyser av bevis fra åstedet, dyptgående familiekonflikter, prosjektilene som forsvant og en kobling til jugoslavisk mafia.

14. juni 1999 ble ekteparet Per og Veronica Orderud arrestert av politiet, mistenkt for medvirkning til drapene på Kristian Magnus (80) og Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust.

Per og Veronica Orderud ble i april 2002 dømt til 21 års fengsel for medvirkning til drapene, men har begge alltid nektet straffskyld. Lars Grønnerød ble dømt til 18 års fengsel, mens Kristin Kirkemo ble dømt til 16 års fengsel etter ankebehandlingen i Eidsivating lagmannsrett i 2002. Det har aldri kommet fram hvem som sto bak drapshandlingen.

Per og Veronica Orderud har alltid hevdet sin uskyld, og privatetterforsker Sandberg har siden 2006 jobbet for å få saken deres gjenopptatt.

PRIVATETTERFORSKER: Privatetterforsker Tore Sandberg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PRIVATETTERFORSKER: Privatetterforsker Tore Sandberg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Frykter for sine liv

Sandberg sa til Dagbladet i mai at han og advokat Frode Sulland er i ferd med å ferdigstille en begjæring om gjenåpning av saken på vegne av sine klienter.

- Den vil bli innlevert i løpet av kort tid. Jeg kan ikke gi noen eksakt dato, men jeg håper det vil skje i løpet av mai. Jeg har så langt skrevet rundt 400 sider, sier Sandberg til Dagbladet.

Begjæringen om gjenopptakelse baserer seg i stor grad på de samme funnene som Sandberg nå vil publisere i TV-format på den nylanserte nettsida orderudsaken.no.

I forbindelse med lanseringen av nettsida varslet Sandberg som nevnt ny bevis, og la til at det ikke ville være mulig å offentliggjøre identiteten til alle som omtales «i de nye funnene».

- Det er folk jeg har snakket med i dette arbeidet som frykter for sine liv. Det er derfor ikke mulig å offentliggjøre identiteten til alle vi omtaler, sa Sandberg til Dagbladet den gang.