Orderud-saken kan ta to år til

Sorenskriveren på Nes har nå satt av ni uker på nyåret til en eventuell første rettssak i Orderud-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En anke til lagmannsretten kan bety at Per Kristian og Veronica Orderud, Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo må leve i uvisshet i hele to år til.

Hvis det reises tiltale i trippeldrapssaken, vil ikke saken få noen endelig avklaring i retten før i år 2002. Politiet på Romerike kan ennå ikke si noe som helst om når politiet er ferdig med sin etterforskning. Til nå har etterforskningen kostet Kripos og Romerike politidistrikt over ti millioner kroner.

- Mye tid

- Vi har ikke lagt noen føringer for politiet. Det ene tar gjerne det andre i en slik etterforskning, derfor går det mye tid, sier statsadvokat Jørn Maurud. Han har ansvaret for saken hos Oslo statsadvokatembeter sammen med sin kollega Olav Helge Thue. Det er de to som skal aktorere en eventuell straffesak.

Trolig vil ikke drapsetterforskerne avslutte sitt arbeid før på forsommeren. Så skal politiadvokat Bjørn Arne Tronier på Romerike skrive en innstilling i tiltalespørsmålet. Etter det skal tiltalespørsmålet vurderes både av statsadvokaten i Oslo og av riksadvokaten. En avgjørelse på tiltalespørsmålet vil ikke foreligge før etter sommerferien.

Hypotetisk

Sorenskriver Trond Våpenstad på Nes forberedte først en ti ukers rettssak i Nes herredsrett fra midten av november i år. Nå har Våpenstad på nytt bedt partene sette av tid til saken, denne gang ni uker fra begynnelsen av februar til april neste år. Igjen møter Våpenstad motstand fra Veronica Orderuds forsvarer, Frode Sulland.

- Jeg har sendt et brev tilbake til Våpenstad hvor jeg skriver at jeg ikke vil etterkomme anmodningen om å sette av ni uker neste år. Jeg setter ikke av tid til en sak som rent hypotetisk skal opp for rettsapparatet. Slik saken står nå, er det etter min mening ikke grunnlag for tiltale, sier Sulland til Dagbladet.

- I en sak med stor usikkerhet, er det selvfølgelig vanskelig for de siktede å klare å leve et normalt liv på noe slags vis, sier advokat Frode Sulland.

svein.ove.soreide@dagbladet.no

frode.hansen@dagbladet.no