Orderud-tiltalen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Slik lyder tiltalen mot Per Kristian Orderud, Veronica Orderud, Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød:

«Per Kristian Orderud, Veronica Orderud, Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød er under tiltale ved Eidsivating lagmannsrett til fellelse etter:

1. Straffelovens 233 første og annet ledd for med overlegg å ha forvoldt en annens død eller medvirket til dette.

Grunnlag for tiltalen er følgende forhold eller medvirkning til dette:

Høsten 1998 henvendte Veronica og Per Kristian Orderud seg til Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød med forespørsel om de kunne skaffe skytevåpen. Per Kristian Orderud ga deretter Lars Grønnerød penger til våpenanskaffelsen. Den 22. desember 1998 benyttet Kristin Kirkemo Haukeland deler av dette beløpet til å kjøpe to pistoler cal. 22 og ammunisjon av en person i Molde.

Under et besøk på Orderud gård den 23. desember samme år overleverte hun pistolene med ammunisjon til Veronica og Per Kristian Orderud. Samme kveld og/eller påfølgende natt planla Veronica og Per Kristian Orderud, Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød nærmere hvordan drapene på Kristian Magnus Orderud, Marie Orderud og Anne Orderud Paust skulle gjennomføres. Veronica og Per Kristian Orderud fikk herunder opplæring i bruk av våpnene.

Natt til 3. april 1999 på Orderud går mottok Per Kristian Orderud en revolver cal. 38 med ammunisjon fra Lars Grønnerød i bytte med en av pistolene som Kristin Kirkemo Haukeland hadde skaffet. Våpenbyttet skjedde etter initiativ fra Per Kristian Orderud. Etter forutgående overveielser ble drapene begått slik:

a) Natt til lørdag 22. mai 1999 i kårboligen på Orderud gård i Sørum ble Kristian Magnus Orderud skutt i brystet og nakken med en revolver cal. 38 og en pistol cal. 22 slik at han døde.

b) Natt til lørdag 22. mai 1999 i kårboligen på Orderud gård i Sørum ble Marie Orderud skutt i brystet, halsen og buken med en revolver cal. 38 og en pistol cal. 22 slik at hun døde.

c) Natt til lørdag 22. mai 1999 i kårboligen på Orderud gård i Sørum ble Anne Orderud Paust skutt i halsen, nakken, brystet og ryggen med en revolver cal. 38 og en pistol cal. 22 slik at hun døde.

Kristin Kirkemo Haukeland er også tiltalt etter:

Straffelovens ' 227 første straffalternativ for i ord eller handling å ha truet med en straffbar handling som kan medføre høyere straff enn seks måneders fengsel, under slike omstendigheter at trusselen var skikket til å fremkalle alvorlig frykt, eller medvirket til dette.

Grunnlag for tiltalen er følgende forhold eller medvirkning til dette:

Natt til onsdag 15. juli 1998 i Oslo, festet han/hun ca. 0,5 kg. Sollex sprengstoff under bilen til Anne Orderud Paust, hvilket etter omstendighetene var egnet til å fremkalle alvorlig frykt.

Straffelovens ' 62 første ledd får anvendelse.

Det vil bli nedlagt påstand om fradømmelse av arverett for tiltalte nr. 1, Per Kristian Orderud, etter hans foreldre og søster, jf. arvelovens ' 73 og straffeprosessloven ' 3 nr. 5.

Tiltalebeslutningens post 1 er utferdiget etter ordre fra Riksadvokaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer