Orderud-tiltalte håper på fire tvilere

Dersom fire i juryen er i tvil, vil Per Orderud, Veronica Orderud, Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød bli frifunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fire nei-stemmer er nok til at ekteparet Orderud sammen med Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød bli frifunnet for tiltalen om medvirkning til drapene i kårboligen på Orderud i pinsen for tre år siden.

Omvendt må minst sju av lagrettens ti medlemmer stemme ja for at de tiltalte skal bli kjent skyldig.

De tre hovedtiltalte er allerede av herredsretten dømt til lovens strengeste straff og har derfor alt å vinne når Eidsivating lagmannsrett mandag starter ankebehandlingen av den meget omtalte Orderud-saken.

For den fjerde, Lars Grønnerød, stiller saken seg helt annerledes. Han har bare fått en dom på 2 år og 6 måneder for uaktsom medvirkning, og risikerer nå lovens strengeste straff.

Lagretten avgjør

Det er de 10 lagrettemedlemmene, eller juryen som de vanligvis kalles, som avgjør skyldspørsmålet.

Hvis de tiltalte skal kjennes skyldig, må minst sju av lagrettens medlemmer være overbevist om deres skyld. Stemmetallet skal imidlertid ikke oppgis og det skal heller ikke legges fram noen begrunnelse for kjennelsen.

De tre fagdommerne kan sette til side både en fellende og frifinnende kjennelse. Da må saken opp på nytt for en meddomsrett. I praksis skjer det sjelden at lagrettens kjennelser settes til side.

Ankemulighet

Hvis de tiltalte blir funnet skyldig, fastsetter de tre juridiske dommerne og fire av lagrettens medlemmer straffen i fellesskap.

Uansett om det er domfellelse eller frifinnelse, kan lagmannsrettens avgjørelse av skyldspørsmålet ikke ankes videre til Høyesterett.

Fire tvilere kan derfor være nok til at ekteparet Orderud og Kristin Haukeland går ut av Åråsen Stadion som frie mennesker.

Blir de funnet skyldig, kan de anke over straffeutmålingen som i herredsretten ble satt til 21 år. De kan også anke over saksbehandling og lovanvendelse.

(NTB)

TILTALT: Kristin Kirkemo Haukeland.
TILTALT: Veronica og Per Orderud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer