Ordet som betyr alt i riksrettssaken

«Incitement» er nøkkelordet i riksrettssaken. Spørsmålet er hvordan det skal tolkes.

«FIGHT LIKE HELL»: Donald Trump under talen han holdt i Washington D.C. 6. januar - kort tid før angrepet på Kongressen. Foto: Brendan Smialowski / AFP

«FIGHT LIKE HELL»: Donald Trump under talen han holdt i Washington D.C. 6. januar - kort tid før angrepet på Kongressen. Foto:

Brendan Smialowski / AFP

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Donald Trump stilles i disse dager for riksrett, tiltalt for oppildning til opprøret i Kongressen.

Denne oppildningen - på engelsk «incitement» - og tolkningen av det, skal være helt sentral i prosessen som nå foregår i det amerikanske Senatet.

Sjefanklager Jamie Raskin mener Trumps uttalelser 6. januar - der han blant annet sa «fight like hell» - faller godt innafor. Trumps advokater - og flere Republikanere - er derimot totalt uenige.

- I strafferettslig betydning finnes det en praksis for «incitement», men i riksrettsbetydning kan det være noe helt annet, forklarer Geir Stenseth, professor i rettsvitenskap ved UiO, til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Riksrettsprosessen blir kalt en politisk prosess mer enn en rettslig prosess. Selv om prosedyren er lik den i en rettsprosess, vil vurderingen om det Trump har gjort skal føre til domfellelse, i bunn og grunn ikke bero på tolkning av noen vanlig lovgivning. Det kommer til å bero mer på om senatorene mener presidenten alvorlig har misbrukt eller brutt den offentlige tillit som må gjelde for embetet, og om vi her står overfor handlinger som gjør direkte skade på samfunnet selv og på samfunnsordningen, sier Geir Stenseth, prosessor i rettsvitenskap, til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer