BØYER IKKE AV: Den svenske utenriskministeren får kritikk av anonyme partikilder for å ha opptrådt klønete og udiplomatisk, men selv mener hun at hun ikke har noe å skamme seg over. Foto: EPA/CLAUDIO BRESCIANI
BØYER IKKE AV: Den svenske utenriskministeren får kritikk av anonyme partikilder for å ha opptrådt klønete og udiplomatisk, men selv mener hun at hun ikke har noe å skamme seg over. Foto: EPA/CLAUDIO BRESCIANIVis mer

Ordet som utløste den diplomatiske krisen: «Middelaldersk»

Den diplomatiske krisen mellom Sverige og Saudi-Arabia var et faktum etter at Sveriges utenriksminister Margot Wallström omtalte Saudi-Arabias straffemetoder som middelalderske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveriges utenriksminister Margot Wallström har vært klar i sin kritikk av forholdene for demokrati og menneskerettigheter i Saudi-Arabia, og har gått særlig hardt ut mot dommen mot den Saudiarabiske bloggeren Raif Badawi.

Badawi er dømt til tusen piskeslag for å ha fornærmet islam.

Wallström ble hindret i å tale under et møte i Den arabiske liga i Kairo mandag, etter påtrykk fra Saudiarabia.
Torsdag sa Sverige opp den militære samarbeidsavtalen med Saudi-Arabia. Saudi-Arabia kalte hjem sin ambassadør i Sverige tidligere denne uka.

- Udiplomatisk Forholdet mellom de to landene er iskaldt, og bakgrunnen skal særlig være at Wallström omtalte Saudi-Arabias straffemetoder som middelalderske, skriver Aftonbladet.

Avisa siterer også en rekke kilder i sveriges to største partier, Socialdemokraterna og Moderaterna, som mener at Wallström har opptrådt klønete og udiplomatisk.

- Man bruker ikke slik språk i diplomatiet, selv om man skal være tydelig på hva man mener, og stå opp for menneskerettigheter. Det er rett og slett for dårlig. Tyskland har framført samme type kritikk uten å få denne reaksjonen, sier kilden til Aftonbladet.

- Det er så amatørmessig at en skjemmes, sier en annen.

Står for uttalelsene Wallström sa selv at hun ikke har noe å skamme seg over da hun møtte pressen torsdag.

- Jeg står for det jeg har sagt og jeg kommer ikke til å gå tilbake på mine uttalelser om demokrati og menneskerettigheter. Men vi håper å kunne gjenoppta dialogen, også med Saudi-Arabia, sier Wallström.

FIKK IKKE TALE: Sveriges utenriksminister Margot Wallström skulle egentlig tale under møtet i Den arabiske liga i Kairo mandag. Men Saudi-Arabia ville ikke at den svenske utenriksministeren skulle tale, og fikk det som de ville. Foto: EPA/KHALED ELFIQI
FIKK IKKE TALE: Sveriges utenriksminister Margot Wallström skulle egentlig tale under møtet i Den arabiske liga i Kairo mandag. Men Saudi-Arabia ville ikke at den svenske utenriksministeren skulle tale, og fikk det som de ville. Foto: EPA/KHALED ELFIQI Vis mer