Ordfører: - Ølsalg på bensinstasjonen

VIKERSUND (Dagbladet): Formannskapet i Modum kommune i Buskerud har med ni mot to stemmer vedtatt å gå inn for salg av øl på bensinstasjoner. Modum er trolig den første kommunen i landet som gjør et slikt vedtak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var Randi Nilsen, daglig leder ved Shell-stasjonen i Vikersund, som reagerte spontant da hun fikk rede på at Remas utsalg samme sted får lov til å selge mat - og selvsagt øl - og bensin om hverandre.

- Dette er ikke annet enn forskjellsbehandling, sier Nilsen.
Og formannskapet i kommunen ga henne rett med overveldende flertall. Saken skal nå behandles av fylkesmannen.

Støtte fra Flattum

- Her blir det vel avslag. I så fall bør saken forfølges som et eksempel på rå forskjellsbehandling, mener Nilsen, som ikke har tenkt å gi seg.

Ordfører i Modum, tidligere fotballpresident Odd Flattum (Ap), støtter bensinforhandlerens ølkrav fullt ut:

- Det bør ikke være noen forskjell på en matvareforretning og en bensinstasjon i dette tilfellet, sier han. Det bør være revnende likegyldig, for bleier og øl hører like dårlig sammen som bensin og øl.

Og vedtaket er godt timet: Den 20. november utgår Sosial- og helsedepartementets høringsfrist til «Forskrift om forbud mot salgsbevilling for øl til visse typer virksomhet», som skal regulere utsalget.

- Vi har gitt departementet svar for lenge siden, vi, og det var klinkende klart: Vareutvalget i butikken skal ikke være avgjørende for ølutsalget, sier Flattum.
- En dagligvarebutikk trenger ingen konsesjon for å selge øl, så jeg kan skille ølsalget ut som eget selskap, hvis politikerne mener at jeg skal trikse meg til det, sier daglig leder Randi Nilsen, som mener at bensinstasjonen allerede i dag er vant med håndhevelse av aldersgrenser ved salg av tobakk.

Flere ølutsalg før

- Går vi tretti år tilbake, var det jo tre ganger så mange ølutsalg. Da solgte jo alle landhandlerne øl, men nå er de jo lagt ned. Nå handler jo folk på Rema istedenfor, sier Flattum.

Det var Senterpartiets to representanter i formannsskapet som stemte imot uttalelsen. Gunnar Hellerud var en av dem.

- Nei, det var mye bedre før. Da var det mye enklere, for da visste man at bensinstasjonene hadde bensin, og landhandleren hadde matvarer. Det får jo være grenser for hva de driver på med nå for tida, sier Hellerud.
Han sier at han ikke er noen fanatiker, men at han er prinsipielt mot så mange ølutsalg. Han avviser også at det er god senterpartipolitikk å la flere lokale utsalg få selge øl.

Loven som regulerer ølsalget er en fullmaktslov, så loven forbyr ikke salg av øl på bensinstasjoner. Det er det forskriftene som gjør, og det ser ikke ut til at Randi Nilsen på Shell-stasjonen kan tilby kundene juleøl i år. Da må forskriftene forandres.