LITE HANDLINGSROM: Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) er bekymret for kommuneøknomien i 2017, og hvilke utfordringer det vil skape for integreringsarbeidet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LITE HANDLINGSROM: Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) er bekymret for kommuneøknomien i 2017, og hvilke utfordringer det vil skape for integreringsarbeidet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Ordfører: Bekymret for integrering Listhaug: Bruk pengene smartere

Frykter for hvordan det skal gå i 2017.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Selv om regjeringen kommer med penger for å løse kommuneøkonomien i det inneværende året, så ser jeg med bekymring på økonomien i 2017, sier Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) til Dagbladet.

Norske ordførere opplever at kommunene har stilt opp på «dugnaden» som regjeringen inviterte til, og at det også har vist seg på bunnlinja - med negativt fortegn. En rekke kommunebudsjetter for 2016 ble vedtatt med store ekstrautgifter uten løfter om inndekning.

Det forventet de å få av Listhaug i dag, da hun presenterte regjeringens forslag til integreringsmelding, bestående av 69 punkter.

Allerede før Listhaug hadde startet sin presentasjon, var det klart at regjeringen foreslår å gi kommunene 2,5 milliarder kroner i øremerkede tilskudd til flyktninger og asylsøkere. Det ble kjent på Siv Jensens pressekonferanse for revidert nasjonalbudsjett.

- Små kommuner taper Men i kommuneproposisjonen som ble presentert onsdag i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, foreslår regjeringen å innføre et nytt inntektssystem for kommunene.

Blant annet skal basistilskuddet til kommunene, som i dag er på 13,3 millioner kroner, reduseres for små kommuner i tettbygde strøk som velger å stå alene.

I tillegg skal det etableres en ny tilskuddsordning til mellomstore kommuner som slår seg sammen.

Dette reagerer Senterpartiet på.

- Kommuner med opptil 20 000 innbyggere kommer dårligere ut, mens de største kommunene er vinnere, sier partiets kommunalpolitiske talsperson Heidi Greni til NTB.

- Bekymret for integrering I Fredrikstad velger ordfører Nygård å tro på at tilskuddene fra Listhaug er tilstrekkelige for å dekke utgiftene det inneværende året, men han er bekymret for framtiden.

- Jeg må forutsette at de øremerkede midlene til flyktninger og asylsøkere er tilstrekkelig til å dekke utgiftene vi har hatt, men det kommuneproposisjonen legger opp til for 2017 er veldig strengt. Det gir lite handlingsrom, noe som er bekymringsfullt også for integreringen, sier Nygård til Dagbladet.

Etter det Dagbladet forstår er mange ordførere provosert over regjeringens ensidige fokus på innstramminger, og manglende fokus på situasjonen i kommunene og integreringen der.

I Kommune-Norge har det vært særlig to store bekymringer:

• At ekstraregninger til barnevern og barnehager forårsaket av bosetting av asylsøkere, fører til at de må kutte andre steder.

• At de ikke har råd til å fortsette med gode integreringstiltak på grunn av sprengt kapasitet.

- Det er svært skuffende at kommunene ikke får full utgiftsdekning til barnevernet for mottak av enslig mindreårige flyktninger i revidert. Det kan gå ut over andre tilbud til barn og unge i kommunene. Dette er ikke å stille opp på dugnaden fra regjeringens side, sier Nygård.

- Jobb smartere Under presentasjonen av integreringsforliket understreket Sylvi Listhaug kommunenes sentrale integreringsrolle.

- Ingen er viktigere i integreringsarbeidet enn norske kommuner, sa hun da.

Listhaug mener likevel norske ordførere har liten grunn til bekymring, og utfordrer dem heller til å få mer ut av de ressursene de har tilgang på.

- Det ligger 11 milliarder i integreringspotten hvert år bare på mitt område, og de må vi bruke bedre. Så bevilger vi tre milliarder ekstra i år, og de kommunene som lykkes vil sitte igjen med penger, sier hun til Dagbladet.

Når det gjelder inndekning av kommunenes utgifter til asylmottak så langt, så vil Listhaug komme tilbake til dette til høsten.

- Det er vi enige med KS om fordi vi må ha tallene fra høsten, og de kommer først litt utpå året.