Ordfører etter krisemøte: - Tallene skremmer

Smittesituasjonen i Eidsvoll har fått alarmklokkene til å ringe.

ORDFØRER: John Erik Vika (Sp). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ORDFØRER: John Erik Vika (Sp). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 58 200 +466
innlagt 150 -8
døde 517 +6
påvist smittet 93 900 000+765.7K
døde 2 010 000 +15.0K
Se mer

Smittespredningen øker drastisk i Eidsvoll. I oktober ble det registrert 30 smittetilfeller i kommunen, mot nesten 100 nye tilfeller i løpet av de første tre ukene i november.

Ordfører John-Erik Vika (SP) tror de høye smittetallene skyldes utbruddet på Villa Skaar Valstad sykehjem, hvor samtlige beboere har testet positivt for covid-19. Det er også registrert ni coronarelaterte dødsfall ved sykehjemmet.

Situasjonen har fått alarmklokkene til å ringe. Tirsdag kveld ble det holdt et krisemøte i kommunen.

- Vi har hatt en voldsom oppblomstring på Villa Skaar som virkelig har vært et episenter. Tallene skremmer og gjør meg svært bekymret, sier ordføreren til Dagbladet i etterkant av møtet.

- Håper inderlig de holder ut

I etterkant av møtet tirsdag kveld, hvor formannskapet i Eidsvoll diskuterte lokale smitteverntiltak, kan Vika fortelle at det ikke innføres ytterligere restriksjoner rettet mot kommunens sykehjem.

Årsaken er at det allerede er det er svært strenge regler ved institusjonene, som besøksforbud, strenge regler for bevegelse på tvers av avdelingene og smittevernrutiner for de ansatte.

- Nå handler det om å ta vare på dem som er igjen. De står overfor en forferdelig situasjon, hvor de ansatte jobber iherdig, beboerne mister sine venner og pårørende mister familiemedlemmer.

- Jeg håper inderlig de holder ut, sier Vika til Dagbladet.

NI DØDE: Samtlige beboere ved Villa Skaar Valstad i Eidsvoll har testet positivt for covid-19. Ni av dem er døde. Foto: Villa Skaar Valstad sykehjem. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
NI DØDE: Samtlige beboere ved Villa Skaar Valstad i Eidsvoll har testet positivt for covid-19. Ni av dem er døde. Foto: Villa Skaar Valstad sykehjem. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

FHI skal gjennomgå rutinene

Onsdag skal Folkehelseinstituttet besøke Villa Skaar Valstad for å gjennomgå sykehjemmets rutiner etter smitteutbruddet.

- Jeg har ikke sett kompetansemangel eller svikt i rutiner, men vi er ikke mer stolte enn at vi ber folk som kan enda mer om dette om hjelp. FHI skal være med på å avslutte dette smitteutbruddet så effektivt som mulig, sier kommuneoverlege Carl Magnus Jensen til Romerikes Blad tirsdag.

Det er også planlagt at FHI skal besøke Vilberg helsetun, hvor det har vært smitte blant de ansatte.

- Det er fint at FHI gjennomgår sykehjemmenes rutiner slik at vi kan avdekke eventuelle rutiner som har forbedringspotensial, sier Vika til Dagbladet.

Nye, lokale tiltak

Kriseledelsen besluttet imidlertid å innføre noen nye, lokale restriksjoner under møtet tirsdag kveld.

- Vi har besluttet å innføre påbud om bruk av munnbind både i butikker og på kollektivtransport. Det er i hovedsak ikke på grunn av smitteutbruddet i kommunen, men et forebyggende tiltak nå som vi går inn i en hektisk tid hvor det er mye mennesker i butikkene, sier ordføreren.

I tillegg strammes reglene inn for samlinger på offentlig sted, hvor det bare bli lov å være 20 personer.

Tiltakene vil tre i kraft torsdag klokka 08.00 og vare fram til 20. desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer