Coronaviruset:

Ordfører forbyr hjemmefester: - Alvorlig situasjon

- Dette er ikke tida for fest og moro, sier Inger Løite.

TROSSER ANBEFALNINGER: Velferdstinget og Studentsamskipnader melder om at studenter holder fester - stikk i strid med myndighetenes anbefalinger. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
TROSSER ANBEFALNINGER: Velferdstinget og Studentsamskipnader melder om at studenter holder fester - stikk i strid med myndighetenes anbefalinger. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ordfører i Gjerstad kommune i Agder, Inger Løite (Ap), er tydelig i sitt budskap. Etter råd fra kommunelegen går hun torsdag ut med klar beskjed: Alle hjemmefester i kommunen er forbudt.

- Vi har fått meldinger om fester hjemme hos folk den siste tida, og dette er etter råd fra kommunelegen. Vi ønsker å minne folk om den alvorlige situasjonen vi er i, og at man må ta det på alvor. Dette er ikke tida for fest og moro, sier Løite til Dagbladet.

STOR PÅGANG: Mange er usikre når og hvordan de skal kontakte helsevesenet ved mistanke om smitte. Oslo kommunes coronatelefon gir deg denne beskjeden. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

På kommunens hjemmesider er detaljene som følger: Forbud mot samlinger av mer enn fem personer utenom egen husstand som har preg av fest. Det advares samtidig også mot fester med færre antall deltakere, og all rusbruk som svekker dømmekraften. Alle oppfordres til å følge smitterådene om å avstå fra kontakt, vaske hendene grundig, og ha god hoste- og nysehygiene.

ORDFØRER: Inger Løite i Gjerstad kommune. Foto: Pressefoto / Arbeiderpartiet
ORDFØRER: Inger Løite i Gjerstad kommune. Foto: Pressefoto / Arbeiderpartiet Vis mer

- Like stor fare

- Jeg skjønner at det kan bli kjedelig for mange, men tror at så lenge folk blir gjort oppmerksom på dette, så forstår de at vi ikke kan holde på med fest og moro som samler mye folk nå. Det er kanskje ikke så mange som tenker på at når slikt arrangeres hjemme, så er det like stor fare for smitte, sier ordføreren.

Sørlandskommunen hadde torsdag ingen registrert smittet. Ordføreren håper det nye forbudet skal bidra til at situasjonen fortsetter slik, men har imidlertid ingen plan om å overvåke festligheter framover.

- Det har heller ikke vært noe tema hva en reaksjon vil være. Vi innser at vi ikke kan ta kontroll, men regner med at en tydelig beskjed er nok. Jeg tenker andre ordførere også kan vurdere det samme, sier Løite.

- Skjerp dere

Også leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus, Gard Løken Frøvoll, tar til orde for å stoppe hjemmefestene.

- Skjerp dere. Ta innover dere alvorlighetsgraden her. Vær en medborger. Det er et stort felles ansvar, og studentene er på ingen måte fritatt dette, sier Frøvoll til Universitas.

Organisasjonen har fått inn meldinger om at det foregår «coronafester» i studentboliger i alle de store studentbyene i landet, og er bekymret for smittefaren dette fører med seg.

ALVORLIG: Leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus, Gard Løken Frøvoll, er bekymret for at studenter ikke tar situasjonen på alvor. Foto: Rebekka Opsal
ALVORLIG: Leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus, Gard Løken Frøvoll, er bekymret for at studenter ikke tar situasjonen på alvor. Foto: Rebekka Opsal Vis mer

Onsdag publiserte de derfor kampanjen #Max5 på sin Facebook-side, som oppfordrer studenter til å unngå samlinger med mer enn fem personer. Kampanjen var et initiativ fra Velferdstinget Vest.

Ifølge Universitas har Studentsamskipnaden satt inn ekstra vakthold for å unngå at det holdes fester i boligene.

- Vi ser svært alvorlig på dette, og håper studentene tar dette så seriøst som de burde, sier Frøvoll til Dagbladet.

Politiet trygler ungdom om å ikke feste

Forrige uke gikk Undomsavsnittet ved Majorstuen politistasjon ut mot ungdom etter flere henvendelser om planlagte fester og aktiviteter - stikk i strid med myndighetenes anbefalinger.

«Dette er svært uheldig, da det er vanskelig å vite hvem som er smittet», skrev de på Facebook.

Prosjektkoordinator ved Furuset Forum, Rune Gjelberg, fortalte til Dagbladet at de har sett mye ungdom som trekker til gatene etter at myndighetene besluttet at alle skoler og alle aktivitetstilbud skulle stenge.

Furuset Forum driver brede tiltak rettet mot ungdom på Furuset i Oslo. Gjelberg tror mange unge sliter med å forstå alvoret i situasjonen.

- Jeg tror det ikke har sunket inn for veldig mange. Vi prøver å forklare ungdommene konsekvensene det de gjør kan ha for samfunnet, men også mer konkret for besteforeldre, foreldre og så videre.

Håper studentene skal ta ansvar

Velferdstinget kjenner ikke til omfanget av de såkalte «coronafestene» blant studentene, men har fått meldinger om både store og små samlinger i alle de store studentbyene.

- Mange studenter er fysisk sunne og friske, så det er ikke sikkert de merker eventuelle symptomer. Da kan man ledes til å tro at man ikke bærer smitte, sier Frøvoll.

SLITER: Politiet i Benidorm sliter med å få turistene til å følge Spanias restriksjoner for å hindre smitte av coronaviruset. Bilder fra AP. Vis mer

- Det er også mye ensomhet blant studenter, og vanligvis oppfordrer vi til å møtes og ha det gøy. Nå er det snudd på hodet. Jeg forstår at de vil møtes, men håper at de vil ta på seg det ansvaret vi alle har nå.

Boligdirektør i Studentsamskipnaden SiO, Gunn Kirsti Løkka, sier til Universitas at de opplever at de fleste beboerne tar smitteforebyggingen på alvor.

- Samtidig har vi fått melding fra beboere om at det har vært enkelte tilfeller av fester og sammenkomster på studentbyene våre, og vi har sendt ut oppfordringer til studentene om å holde fysisk avstand. Dette er en dugnad alle må være med på.

Både hun og Gard Løken Frøvoll oppfordrer alle studenter til å følge myndighetenes råd i denne perioden, og holde seg mest mulig innendørs med avstand til folk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer