Stengte bru:

Ordfører fortviler: - Brua må åpnes

Etter at Tretten bru kollapset mandag, ble den liknende brua Tveit i Vang i Valdres stengt. På omkjøringsveien har det allerede vært tre ulykker, og ordføreren er bekymret for liv og helse.

TREDJE PÅ TRE DAGER: På bare tre dager har det vært tre trafikkuhell på fylkesveien i Vang i Valdres som fungerer som omkjøringsvei etter at treverksbrua Tveit på E16 ble stengt for trafikk som følge av mandagens Tretten-kollaps. Foto: Innsendt
TREDJE PÅ TRE DAGER: På bare tre dager har det vært tre trafikkuhell på fylkesveien i Vang i Valdres som fungerer som omkjøringsvei etter at treverksbrua Tveit på E16 ble stengt for trafikk som følge av mandagens Tretten-kollaps. Foto: Innsendt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er mildt sagt svært uheldig og alvorlig, og det bare forflytter problematikken, sier ordfører Vidar Eltun i Vang i Valdres til Dagbladet.

Fylkesvei 2510, som fungerer som omkjøringsvei etter at E16-strekningen over Tveit brua ble stengt, beskriver han som «forferdelig smal», stort sett bestående av grusvei og dårlige asfalterte partier.

Svake kanter gjør at det også er svært vanskelig for kjøretøy å møtes.

- Den beste og eneste løsningen er at brua gjenåpnes, mener Eltun.

KOLLAPSET: Tretten bru som går over Gudbrandsdalslågen i Gudbrandsdalen kollapset mandag morgen. Det førte til at Statens vegvesen stengte 14 andre liknende bruer tirsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KOLLAPSET: Tretten bru som går over Gudbrandsdalslågen i Gudbrandsdalen kollapset mandag morgen. Det førte til at Statens vegvesen stengte 14 andre liknende bruer tirsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Flere ulykker

For selv om en del av trafikken geleides til andre strekninger, sier ordføreren at det er stor trafikk på fylkesveien. Det har ført til flere stygge situasjoner de siste dagene.

Onsdag kveld kjørte en buss og en lastebil av veien, ifølge Oppland Arbeiderblad, som først omtalte saken.

Fredag morgen var uhellet ute igjen, da en lastebil havnet på taket utfor veien. Ifølge Innlandet politidistrikt medførte ikke ulykken noen personskader, men lastebilen må tømmes før den kan berges, og vil bli liggende til minimum natt til søndag.

- Vi har nå hatt tre utforkjøringer, som har gått bra - heldigvis, men det er skolebusser og annen trafikk som kjører der. Problemet blir flyttet fra Europaveien og til en dårlig fylkesvei, og hva er verst? spør Eltun og fortsetter:

- De stengte brua umiddelbart for å få oversikt over situasjonen, men nå mener jeg at den må vurderes åpnet så raskt som mulig.

KOLLAPSET: Tretten bru i Gudbrandsdalen kollapset mandag 15. august. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet. Vis mer

Setter inn ledebil

Fredag formiddag skrev Vegtrafikksentralen Øst på Twitter at det innføres ledebilkjøring på omkjøringsveien på grunn av den smale veibanen. Dette medfører en ventetid på cirka 45 minutter.

De minner samtidig om at strekningen ikke er anbefalt for tungtransport, og at slike kjøretøy bør velge riksvei 52 og fylkesvei 51.

- Ledebilkjøring er i utgangspunktet kun for personbiler. Tungtransport blir henvist til omkjøring via Golsfjellet og Hemsedalsfjellet, skriver Vegtrafikksentralen i en oppdatering fredag ettermiddag.

Cato Løkken er avdelingsdirektør for drift og vedlikehold i Statens vegvesen område øst. Han sier til Dagbladet at omkjøringsveien nå er stengt for alle kjøretøy over 3,5 tonn, med unntak av busser og lokal varetransport.

- For øvrige biler så er det kolonnekjøring, fordi veien er smal og svingete. Så vi håper enveiskjøring bedrer situasjonen.

Ventetida vil avhenge av trafikkmengden, sier han.

I VANNET: Tretten bru i Øyer i Innlandet, som fører fylkesvei 254 over Gudbrandsdalslågen, har kollapset mandag morgen. Førerne av de involverte kjøretøyene er gjort rede for. Vis mer

Erstatter brua

Onsdag opplyste Statens vegvesen at de setter inn midlertidige bruer som erstatning for noen av de 14 stengte fagverksbruene etter brukollapsen på Tretten. Dette gjøres også ved Tveit bru.

- Den vil være ferdig om noen får dager, sier Løkken.

Nødetatene har fått unntak for å benytte de stengte bruene. I løpet av arbeidet med å sette opp en midlertidig bru ved Tveit, vil det i perioder ikke være mulig for nødetatene å benytte den gamle brua, forklarer Løkken.

- Men nødetatene prioriteres på omkjøringsveien, og vi har personell i begge ender som kan slippe de fram, forsikrer han.

I en pressemelding fredag formiddag skrev Statens vegvesen at de etter innledende undersøkelser av brukollapsen på Tretten, fortsatt ikke har noen forklaring på hvorfor det skjedde.

- Statens vegvesen ber nå også alle bruforvaltere om å iverksette en spesialinspeksjon, sa Morten Wright Hansen i Vegdirektoratet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer