Ordfører har kontaktet politiet før kommunestyremøte

Kommunens skjebne avgjøres i morgen.

SKJEBNEMØTE: Ordfører Knut Olav Omholt og kommunestyrer i Lardal kommune stemmer i morgen om kommunnesammenslåing. Foto: Carl Martin Nordby / Aftenposten
SKJEBNEMØTE: Ordfører Knut Olav Omholt og kommunestyrer i Lardal kommune stemmer i morgen om kommunnesammenslåing. Foto: Carl Martin Nordby / AftenpostenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen behandler kommunestyret i Vestfold-kommunen Lardal spørsmålet om kommunesammenslåing.

Det har over lengre tid vært en debatt om landbrukskommunen med 2400 innbyggere skal slås sammen med nabokommunen Larvik.

Temperaturen har imidlertid steget kraftig, både i spaltene til lokalavisa Østlands-Posten og i lokalsamfunnet for øvrig før det skjebnesvangre møtet i morgen.

Vil ha folkeavstemning I sakspapirene til møtet er siste punkt på lista «Søknad om sammenslåing av Lardal kommune og Larvik kommune».

Et innbyggerinitiativ som har favnet bredt kaster imidlertid en skygge over kommunesammenslåingen de 17 kommunestyrerepresentantene trolig kommer til å vedta.

Saken splitter Vestfolds minste kommune, og snart har 800 innbyggere signert en underskriftskampanje som krever en folkeavstemning om kommunesammenslåing. Dette vil dermed behandles før det fattes et vedtak om kommunesammenslåing.

Ordfører Knut Olav Omholt (Sp) og lokalpartiet er for kommunesammenslåing, og mot en folkeavstemning. Mandag gikk det såpass langt at hans partikollega og stortingsrepresentant for Buskerud, Per Olaf Lundteigen, stilte opp på en pressekonferanse for Venstre og Lardal Tverrpolitiske liste for å argumentere for folkeavstemning, skriver Østlands-Posten.

Sp-ordføreren selv har imidlertid ikke latt seg overtale, og temperaturen i forkant av møtet er såpass høy at ordføreren har kontaktet politiet før morgendagens møte i kommunehuset.

- Det er rett og slett bare fordi kommunestyresalen ikke har ubegrenset plass til tilhørere. Blir det veldig mange, er det greit å ha politiet i nærheten for å ha sikkerheten i behold, sier ordfører Knut Olav Omholt til Dagbladet.

- Sannsynligvis kommer det en del mennesker på dette møtet, hvor vi kan fatte et historisk vedtak, sier Omholt. 

Lensmann Lars Reiersen i Indre Vestfold bekrefter kontakt med ordføreren overfor Østlands-Posten

. Utgangspunktet for henvendelsen er at det kan bli mange folk. Da er det greit at lensmannskontoret kjenner til det, sier Reiersen. Det er ikke naturlig med en stor innsats i denne forbindelsen, sier Reiersen til avisa.

Kommunens eksistens Ordføreren tror imidlertid det hele vil gå pent for seg.

- Det er ingen indikasjoner på at det foregår noen aksjoner eller protester. Vi forventer ikke noe tumulter av noe slag, og det er klare regler på hvordan tilhørere skal oppføre seg. Det er ikke lov med tilrop, buing, bannere og plakater. Det er imidlertid full anledning til å møte, og alle som ønsker det, kan høre hva som blir sagt, sier Omholt til Dagbladet.

Leder for Lardal Tverrpolitiske liste, og en av de største forkjemperne for en folkeavstemning, Erik A. Sørensen, sier til Dagbladet at han ikke tror det blir noe tull i forbindelse med møtet.

- Men har det vært høy temperatur?

- Det er snakk om eksistensen ti Lardal, som har vært en egen kommune siden 1837. Det er en stor omveltning om vi skal miste lokaldemokrati, selvråderetten og økonomisk styring, sier han, som for tida leder det som er Lardals tredje største parti.

Blir debatt At det blir debatt i Lardal kommunestyre i morgen, er det imidlertid ingen tvil om. Mange kommer til å møte opp, og Sørensen mener et av de viktigste spørsmålene er om innbyggerne har fått sluppet til med sin mening.

- En meningsmåling fra forrige uke viste at 57 prosent av innbyggerne med stemmerett ønsker folkeavstemning. Det er et stort engasjement.

Trolig sier kommunestyret nei til folkeavstemning og ja til kommunesammenslåing, sier Sørensen. Ordfører Omholt sier han indikasjoner på hva som blir utfallet, men at han ikke vil forskuttere det nå.

- Vi må respektere avgjørelsen og jobbe for det beste for Lardal i framtida. Vi tror imidlertid det beste på lang sikt er å ikke avvikle kommunen, sier Sørensen i Tverrpolitisk liste.

Ordfører Omholt vil forholde seg til vedtaket fra i sommer, som slo fast at høstens valg også fungerte som en folkeavstemning. Han sier Senterpartiet i Lardal er klare på at de ønsker sammenslåing med Larvik.

- Fordi vi ser at hvis vi skal kunne sikre innbyggerne gode tjenester i framtida, mener vi det er den beste måten å gjøre det på. Det vil komme Lardals innbyggere til gode. Vestfold er et spesielt fylke, det er geografisk lite og har 14 kommuner, flere av disse er veldig små, sier ordføreren.