Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ordfører i bitter strid med Vegvesenet: Får ikke sette opp 40-skilt på skolevei

- De overkjører oss fullstendig, sier fungerende ordfører.

NEKTET: E6 i Ballangen brukes av en rekke av skolens elever. Men kommunens egen skilting på strekningen, falt ikke i god jord hos Vegvesenet. Foto: Google streetview
NEKTET: E6 i Ballangen brukes av en rekke av skolens elever. Men kommunens egen skilting på strekningen, falt ikke i god jord hos Vegvesenet. Foto: Google streetview Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi ser ikke akkurat fram til høsten, når skolen starter igjen, sier Hermod Amundsen (Ap) i Ballangen kommune.

Årsaken til den fungerende ordførerens bekymringer, er veistrekningen i Ballangen sentrum, fra Ørnåsen og ned til skolekrysset på E6. Nå er det ferietid, men til høsten skal igjen mange av skolens mer enn 250 elever bruke veien, som ikke har egen gangvei.

Veien har opprinnelig 60-sone på stedet, noe flere i kommunen mener er altfor høyt. Derfor har kommunen på eget initiativ satt opp et 40-skilt på strekningen, skriver avisa Fremover, som først omtalte saken.

- Overkjører oss

Men kommunens egen fartsregulering, har ikke falt i god jord hos alle. Onsdag ble 40-soneskiltet fjernet på strekningen, etter oppfordring fra Statens Vegvesen. Det får den fungerende ordføreren til å se rødt.

- Vi forventer at trafikksikkerheten er til stede, når skolen starter igjen. Det er mange små fotgjengere som ferdes på denne veien, og vi føler ikke at det å senke farten til 40 kilometer i timen er noe stort inngrep. Men Vegvesenet overkjører oss fullstendig, sier Amundsen til Dagbladet.

- Må følge prosessen

Det ligger allerede planer klart for en omleggingstrasé, som skal få trafikken bort fra området. Men prosjektet er forskjøvet, og først planlagt påbegynt i 2021. Regionveisjef i Statens vegvesen, Torbjørn Naimak, sier han selv ikke har vært inne i konflikten i Ballangen, men forklarer at regelverket generelt ikke åpner for at kommunen selv kan sette opp skilt.

- Prosessen må gå via oss, dersom farten skal settes ned. Kommunen kan søke om dette, men å sette opp skilt selv, er ikke noe man bare kan gjøre uten videre, sier Naimak.

Vil vurdere spesielle forhold

Han understreker at det er et mål at veien skal bygges om, slik at hovedtrafikken på E6 kommer utenfor sentrum og skoleveien. Men prioriteringene har så langt ført til at veien ikke har kommet i første rekke.

- Nå ligger det an til å starte i 2021. Når det gjelder Ballangen sentrum, så ble det gjort mye for trafikksikkerheten for fire-fem år siden, blant annet for å bedre forholdene for gående og syklende. Men vi må vurdere om det er spesielle forhold på den strekningen, som tilsier at farten bør ned til 40 kilometer i timen, innrømmer Naimak.

Lover å se på saken

Mulig vurdering til tross, 40-skiltene forblir fjernet, i alle fall inntil videre. For de fastlagte prosessene må følges, opplyser regionveisjefen. Men at det er mulighet for å innføre 40-sone på den aktuelle strekningen i Ballangen, er han ikke helt fremmed for.

- Vi vil være med og vurdere de tiltakene som er mulig. Å få redusert farten, vil ta alt fra noen uker til måneder, så det er ikke sikkert vi klarer å få det på plass til skolestarten. Men vi skal selvfølgelig se på dette, siden engasjementet er så stort, lover Naimak.