Coronaviruset:

Ordfører om mutert virus: - Pussig å se

Ordføreren fikk i går vite at en av innbyggerne har fått påvist den britiske virusvarianten, som antas å være 70 prosent mer smittsomt. - Vi håndterer situasjonen, sier han.

USIKKERHET: Dersom det nye viruset er mer smittsomt vil det kunne dominere, sier Espen Nakstad om det muterte viruset. Programleder: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spredning av virus med mulig endret smittsomhet kan få konsekvenser for epidemien og smittevernet, skriver Folkehelseinstituttet i en ny risikovurdering i dag.

Det er høy sannsynlighet for at den mer smittsomme varianten av coronaviruset vil spre seg i Norge, advarer FHI.

I går opplyste instituttet at to personer har fått påvist den engelske virusvarianten, som er antatt å være 70 prosent mer smittsom enn den opprinnelige varianten av SARS CoV-2.

- FHI analyserer fortløpende prøver som kommer inn og prioriterer prøver der det kan være mistanke om den nye varianten. Det er Oslo kommune og Kinn kommune som gjør smittesporingsarbeidet rundt tilfellene, de er tettest på og har oversikt over situasjonen i egen kommune, skriver Line Vold i en e-post til Dagbladet mandag.

- På tå hev

En av dem som har fått påvist det muterte viruset er bosatt i Kinn kommune i Vestland fylke, og ordfører Ola Teigen fikk selv informasjon om dette i går ettermiddag, da resultatene fra prøvene ble klare.

- Hva tenkte du da du fikk informasjon om at det muterte viruset er påvist hos en av kommunens innbyggere?

ORDFØRER: Ola Teigen er ordfører i Kinnn kommune, der det muterte coronaviruset er påvist hos en innbygger. Foto: Kinn kommune
ORDFØRER: Ola Teigen er ordfører i Kinnn kommune, der det muterte coronaviruset er påvist hos en innbygger. Foto: Kinn kommune Vis mer

- Det var litt pussig å se at Florø og Oslo var de som hadde fått de første tilfellene av denne varianten. Vi har så langt vært skånet for de store utbruddene. Dette vitner imidlertid om at man må være forsiktig uansett hvor man bor, og det er også en påminnelse om at vi må være på tå hev hele tiden og ha gode rutiner, sier Teigen til Dagbladet.

- Isolert

Han forteller at personen som har fått påvist viruset kom hjem til kommunen i midten av desember, og at vedkommende skal være i grei form.

- Vedkommende har ikke vært ute av karantene, og er nå isolert. Vi har også testet personens nærkontakter, og de har ikke fått påvist smitte, sier ordføreren.

- Vedkommende har ingen symptomer, egentlig, og bor sammen med to personer som hen har vært i innreisekarantene sammen med, som har testet negativt, sa kommuneoverlegen til Dagbladet i går kveld.

- Hvordan håndterer dere denne situasjonen?

- Vi håndterer ikke den annerledes enn hvordan vi ellers håndterer dette viruset. Det er de samme reglene som gjelder: Å isolere og drive smittesporing, sier Teigen.

FØRSTEMANN: Svein Andersen (67) får første vaksine i Norge på Ellingsrudhjemmet. Video: NRK Vis mer

- Ikke mer bekymret

Videre sier han at de mener å ha kontroll over situasjonen.

- Det er meldingene fra kommuneoverlegen. Vedkommende som har fått påvist viruset har vært i karantene siden hen kom til landet, og det ser også ut til at vi har god kontroll med nærkontakter, sier ordføreren, som sier at han ikke er kjent med hvordan vedkommende kom seg fra flyplassen til Kinn.

Teigen forteller videre at han ikke har fått noen signaler om at nyheten om mutert virus har gjort innbyggerne mer bekymret.

- Hva vil du si til dem?

- Fortsett å følge rådene fra FHI. Så lenge alle er flinke til det, så skal dette gå greit. Så langt har vi hatt noen enkelte utbrudd i kommunen, men vi har vært flinke med smittesporing, og klart å unngå at dette har fått noen store konsekvenser så langt. Kommunen har et godt helseteam, som fungerer veldig bra.

- Føre var

Den britiske coronamutasjonen er antatt å være mye mer smittsom enn coronavariantene vi til nå har hatt i Norge, og i noen distrikter i England har mutasjonen bidratt til en rask økning i smitte.

- Den engelske virusvarianten ser ut til å være mer smittsom enn det vanlige coronaviruset, men den ser ikke ut til å gi noe større risiko for alvorlig sykdom ut fra det vi vet per nå, skriver avdelingsdirektør Line Vold ved FHI i en pressemelding.

- Det er grunn til å være føre var, men samtidig er det fortsatt usikkert hvor stor rolle varianten spiller for smittespredningen, skriver Vold.

STENGER GRENSEN: Sverige innfører nye tiltak ved å stenge grensene etter at viruset har mutert i Storbritannia. Video: NTB Vis mer

Gjorde tiltak

Regjeringen har gjort flere tiltak for å forsøke å hindre at det muterte viruset kommer til Norge, blant annet stanset flyginger fra England.

- Vi må sikre at virusvarianten som er påvist i Storbritannia i minst mulig grad sprer seg til Norge. Derfor stanser vi nå direkteflyginger fra Storbritannia og strammer inn tiltak for reisende fra dette området. Dette er i tråd med råd vi har fått fra Helsedirektoratet, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie på en pressekonferanse rett før jul.

Det ble også blant annet innført krav om innreiseregistrering, hyppigere testing og at ankomstkommunen skulle varsles.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer