Coronaviruset:

Ordfører-refs skapte corona-mobb

Den italienske kvinnen ble feilaktig anklaget for å ha brutt karantenen av ordføreren i byen. Da fikk hun demonstranter utenfor døra.

ORDFØRER-REFS: Raffaele Lettieri tok til Facebook for å refse en kvinnelig innbygger i Acerra. Foto: Acerra kommune
ORDFØRER-REFS: Raffaele Lettieri tok til Facebook for å refse en kvinnelig innbygger i Acerra. Foto: Acerra kommune Vis mer
Publisert

Hun ble gjenstand for ordførerens tordentale. Deretter ble hun hundset med på sosiale medier, og skal ha fått demonstranter på trappa, ifølge Sky News.

Men alt later til å være basert på misforståelser.

Sammensuriet av hendelser som fulgte etter misforståelsene, skyldtes en Facebook-video signert byens ordfører.

ITALIA: Lokalpolitikere i Italia har tatt til gatene - og sosiale medier, for å kjefte på innbyggerne. Vis mer

Karantene-refs

Ordføreren i byen Acerra, en forstad til fotball- og pizzametropolen Napoli, legger jevnlig ut videoer på Facebook med oppdateringer til byens om lag 60 000 innbyggere.

I helga brukte ordfører Raffaele Lettieri anledningen, blant annet, til å refse én innbygger i byen - en kvinne.

Lettieri fortalte at kvinnen hadde vendt hjem til Acerra fra Lombardia 9. mars. Lombardia er den regionen i Italia som er hardest rammet av coronapandemien.

Kvinnen fikk påvist coronasmitte 29. mars, ifølge ordføreren, samme dag som ordføreren lagde og publiserte videoen.

Han hevdet så at kvinnen i 20 dager hadde brutt karantenebestemmelsen, og møtt andre personer.

93 DØDE: Kistene står tett i tett i byen Bergamo i Nord-Italia. Her får begravelsesbiler militæreskorte for å frakte døde kropper til andre byer for å kremeres. Reporter: Emilie Rydning. Video: NTB / AP / Lorini Vis mer

Ulik versjon

Men var det så enkelt som ordfører Lettieri framstilte det?

Nei, ifølge den italienske kvinnen som ble refset.

Hun svarte likeledes med en Facebook-video, som nå er slettet, hvor hun forklarte og forsvarte seg.

- Ordføreren er ikke blitt informert skikkelig, sa kvinnen i sin video, ifølge den italienske avisa Il Mattino.

Hun fortalte at hun kom hjem til Acerra 9. mars fra Lombardia, nærmere bestemt Livigno, hvor kvinnen arbeidet.

Ved ankomst til Acerra tok hun forholdsregler, forklarte hun.

- Jeg informerte politiet og legen min, og jeg befant meg alltid i huset mitt. Jeg forlot aldri soverommet mitt, sa kvinnen.

DØDSANNONSER: Avisene i Italia bærer preg av av store tapene landet har lidd etter coronavirusets utbrudd. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

«Skamfullt»

Hun fortalte videre at både hun og faren ble testet den foregående onsdagen, og at de positive prøvesvarene kom 29. mars.

- Jeg ber deg om ikke å bli skremt, vise solidaritet. Jeg har fulgt alle nødvendige forholdsregler. Vær trygg på at jeg vil fortsette å gjøre det, sa kvinnen, ifølge Il Mattino.

Deretter ble ordføreren selv gjenstand fra refs.

- Ordføreren skylder meg en forklaring. Helt fra begynnelsen har jeg forklart myndighetene om min situasjon. Å bli ærekrenket på denne måten finner jeg virkelig skamfullt, sa kvinnen.

Før kvinnen spilte inn og publiserte Facebook-videoen, skrev hun til ordfører Lettieri på Facebook. Hun ba ham om å ta kontakt med henne, slik at hun kunne forklare seg.

FORURENSNING: Karantenereglene som nå er innført i Italia, har resultert i noe som kan være overraskende for mange. Video: KamaeraOne/NTB Vis mer

Satte landet i karantene

Det var nettopp 9. mars at italienske myndigheter annonserte at de ville sette hele landet i karantene.

Siden da har bare nødvendige bedrifter og butikker holdt åpne, og innbyggerne får bare bevege seg ute for å handle nødvendigheter.

Italia - og i særdeleshet Nord-Italia - er det hardest rammede landet i Europa.

Bare USA har registrert flere tilfeller av coronasmitte, men øverst på den dystre verdensoversikten over coronadødsfall ligger Italia med over 12 428.

Nord-Italias forretningsmessige forbindelser til Hubei-provinsen og byen Wuhan er blitt trukket fram som årsak til at akkurat Italia ble hardt rammet innledningsvis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer