Ordfører sier nei til video-overvåking

KYRKSÆTERØRA (Dagbladet): Lokalpolitikerne i Hemne i Sør-Trøndelag har bestemt seg: De vil ikke video-overvåke ungdommen i bygda. Et forslag om et video-kamera som våpen mot helgebråket i sentrum er avvist av et enstemmig formannskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Oslo åpner justisminister Aud-Inger Aure for overvåking av belastede områder i sentrum, som et forsøksprosjekt.

I Hemne er denne saken allerede avgjort. Politikerne - og ungdommen - sier tvert nei.

- Videoovervåking her på Kyrksæterøra. Det minner for mye om «Storebror ser deg», sier ordfører Johan Stølan (59) til Dagbladet.

- Det var ingen som gikk inn for forslaget om et videokamera. Det er ingen heldig utvikling hvis det blir for mye overvåking, sier Ap-veteranen, som har vært ordfører i snart 14 år.

- Setter du opp kameraet på Meieribygget, så flytter vel ungdommen over gata. Så måtte vi hatt et kamera utenfor Samvirkelaget også. Nei, det hadde ikke gått bra, mener han.

I Kyrksæterøra sentrum bor det snart ikke folk lenger. Det er et samfunn som stenger klokka 17.
I gata regjerer ungdommen. Spesielt fredagskveldene er Kyrksæterøra samlingssted for ungdom fra et stort distrikt. 50-sonen gjennom tettstedet er kjent som fartsetappe.

Helgebråket toppet seg i sommer og politikerne ville gjøre noe. Da dukket forslaget om videoovervåking opp. Drastisk, mente flere. Ungdommen reagerte. I et brev til ordføreren skriver noen av dem:

«Et videokamera på Øra er en dårlig idé. Dere kan regne med at kameraet dere planlegger å henge opp, kommer til å bli revet ned. Vi liker ikke å bli overvåket.»