Ordfører siktet for indianer-massakre

ACTEAL (NTB-Reuters-AP): Ordføreren i Chenalho i den mexicanske delstaten Chiapas er arrestert og siktet for å stå bak massakren på 45 tzotzil-indianere mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ordføreren skal blant annet ha skaffet til veie våpnene som ble brukt mot de ubevæpnede indianerne. Han er også anklaget for å ha forsøkt å samordne gjerningsmennenes politiforklaringer.

  Assisterende riksadvokat Jose Luis Ramos sa i dag at ordfører Jacinto Arias Cruz var blitt arrestert sammen med 23 andre. Arias er medlem av den mexicanske president Ernesto Zedillos Institusjonelle, revolusjonære parti (PRI).

Hærens geværer

Massakren på de 45 indianerne, de fleste kvinner og barn, har utløst protester og vantro i store deler av verden. Myndighetene har satt i gang en storstilt etterforskning for å finne de ansvarlige.

  Et hovedpunkt er å finne ut hvordan drapsmennene fikk tak i AK-47-geværene som ble brukt i massakren. Den mexicanske hæren er eneste myndighet som vanligvis har tilgang til disse våpnene.

  Ordfører Arias Cruz vil bli stilt for retten i løpet av tre dager, sa Ramos.

  Arias Cruz har i avhør sagt at han først fikk vite om massakren tirsdag. Men i notisboken hans er drapet på landsbyboerne ført opp under mandag.

Dekke over

Arias Cruz skal også ha forsøkt å beskytte gjerningsmennene ved å få dem til å gi falsk forklaring. Etter massakren sammenkalte han dem som hadde vært med på forbrytelsen for å gå gjennom med dem hva de skulle si til politiet.

  Også 16 andre er siktet i saken, slik at i alt 40 personer risikerer dom og straff.

  Alle siktede er indianere fra forskjellige landsbyer i Chenalho kommune nær Acteal. De fleste er fattige småbønder som så vidt overlever på sine små jordlapper.

  Mange lurer på hva som har fått disse indianerne til å organisere seg som dødsskvadron med moderne, dødelige våpen og deretter drepe for fote.

  Menneskerettighetsaktivister sier de tror drapene var iscenesatt for å styrke regjeringspartiets politiske kontroll over området. Den opprørske zapatist-geriljaen har fra før mange sympatisører der.

Kommandant Marcos

Massakren ble organisert på meget høyt nivå i mexicansk politikk, mener opprørslederen, kommandant Marcos.

  - Hjernene bak sitter høyt i den føderale regjeringen og delstatsregjeringen, sa Marcos, leder for Zapatista Nasjonale frigjøringshær (EZLN), i en erklæring lørdag.

  - Massedrapet var planlagt med et politisk, militært og sosialt motiv: å utslette opprørske indianere, sa Marcos videre.

  Ifølge ham kan man av funn på drapsstedet utlede at massakren var forberedt i god tid og hadde beskyttelse på høyt nivå.

  Mexicos riksadvokat har uttalt at massakren trolig er resultat av landsby, stamme- og familiemotsetninger om politisk og økonomisk makt. Marcos omtalte riksadvokatens uttalelse som «falsk forklaring».

Flytter

Lokale menneskerettighetsgrupper og politi hjalp i dag til med å flytte og skaffe ny innkvartering for 207 maya-indianere med tilknytning til regjeringspartiet som forlot sine hjem av frykt for represalier.

  Samtidig har rundt 3500 indianere med sympati for zapatistene forlatt sine hjem av frykt for flere massakrer.

  Antall overlevende etter massakren mandag 22. desember steg lørdag til 31. Seks sårede som hadde unnsluppet overfallsmennene, ble funnet vandrende i et fjellområde utenfor byen Acteal, der massakren skjedde.

FOLKEMORD:</B> Fortvilte innbygere i Chenalho blir evakuert etter den omfattende massakren mandag. Ordføreren i kommunen er nå siktet for å stå bak.