Ordfører-smell for Siv

Terje Søviknes ligger an til å miste ordførerjobben i Frps utstillingsvindu. Men i Sola er Ap reddende engel.

SNIPP SNAPP: Frp-leder Siv Jensen og nestleder Terje Søviknes åpnet valgkampen i Søviknes hjemkommune Os. Det hjalp lite. Frp ligger an til å miste fire av sine fem ordførere. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
SNIPP SNAPP: Frp-leder Siv Jensen og nestleder Terje Søviknes åpnet valgkampen i Søviknes hjemkommune Os. Det hjalp lite. Frp ligger an til å miste fire av sine fem ordførere. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Før valget hadde Fremskrittspartiet fem ordførere. Nå er tre av dem avskiltet.

* I Ullensaker er Frp på vei ut etter 16 år med ordføreren.

* I Hvaler må «kongen av eiendomsskatt» - Eivind Norman Borge - overlate klubba til Ap etter 12 år som ordfører.

* I Lindesnes må Alf Erik Andersen overlate jobben til Ap.

* Mens Frp-ordfører Knut Erik Engh fortsetter i Ulstein.

Flertall glapp for Søviknes

I tillegg henger ordførerjobben i en syltynn tråd for Terje Søviknes i Bjørnafjorden kommune. Frp-nestlederen har vært ordfører i Os siden 1999, bare avbrutt av to år som statsråd.

HET DEBATT: Johansen og Søviknes debatterer nå privatisering mot offentlig drift av barnehage og helsetjenester. Vis mer

Men for å fortsette må Søviknes klare å overtale KrF, som før valget lovte å avskaffe det årelange Frp-styret. Eller han kan forsøke å få til et samarbeid med Sp.

Frp ble størst med 31,9 prosent, mens KrF kom inn med ett mandat og vippeposisjon i et kommunestyre der Høyre og Frp har 17 plasser, like mange som Ap, SV, Sp og MDG.

- Vi har hatt et tydelig utgangspunkt i valgkampen om at vi ønsker et skifte. Det utgangspunktet ligger fast, også må vi se hvordan det blir, sier KrFs førstekandidat Jakob Enerhaug til NRK.

- Må nok avvente litt, er Søviknes korte kommentar i en SMS til Dagbladet.

Ned fra skattetoppen

Hvalers avtroppende Frp-ordfører Eivind Norman Borge ble stående som norgesmester da Dagbladet i sommer presenterte et regnestykke over hvor mye norske kommuner tar inn i eiendomsskatt fra boliger og hytter per innbygger.

- Den vinklingen var ufin, sier Borge.

- Du er ikke med på at kongen av eiendomsskatt abdiserer?

- Det syns jeg blir ganske uspiselig. Nå har jeg gratulert Ap med seieren, og de har gått til valg på å videreføre eiendomsskatten. Så da er det vel ikke den som felte meg, sier Borge.

Han medgir likevel at det ikke er så ille.

- Etter alderen har jeg vært pensjonist en stund allerede. Så det skal faktisk bli greit å gjøre noe annet. Jeg ser fram til å kunne roe ned litt, sier Borge.

Aps Mona Vauger blir ny Hvaler-ordfører med støtte fra Senterpartiet og SV.

Landsmøte-vertskap

I Frp har det vært en tradisjon at ordføreren i vertskommunen Ullensaker holder velkomsttale når partiets landsmøte åpner på et hangar-hotell på Gardermoen.

Men selv om Frp ble størst med 29,6 prosent, vil partiets ordfører Tom Staahle miste jobben dersom et rødgrønt flertall i kommunestyret med Ap, Sp, SV og MDG klarer å finne sammen.

IKKE FORNØYD: Frps leder Siv Jensen hadde håpet på et bedre resultat. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

I den nye storkommunen Lindesnes blir Even Tronstad Sagebakken fra Ap ordfører og Svein Jarle Haugland varaordfører i et samarbeid med MDG, Venstre og SV. Alf Erik Andersen, som sitter i Frps sentralstyre og leder partiets organisasjonsutvalg, er dermed ferdig som ordfører etter det han overfor Fædrelandsvennen omtaler som et ufint spill av KrF.

Ap redder Frp

Da sitter Frp igjen med Ulstein av de opprinnelige fem ordførerkommunene. Der fortsetter Knut Erik Engh etter at Frp ble største parti med 24,6 prosent. Bak seg har han hele kommunestyret bortsett fra Ap og Høyre.

I tillegg noterer Fremskrittspartiet seg for en ny ordførerpost i Sola kommune - takket være Arbeiderpartiet.

Med støtte fra Senterpartiet og Folkeaksjonen nei til mer bompenger, blir Frps Tom Henning Slethei ny ordfører og Aps Siv-Len Strandskog ny varaordfører.

Høyre er fortsatt er Soles største parti, tross en tilbakegang fra 38,1 til 28,3 prosent. Men likevel spilt ut over sidelinja.

Ganske gøy

Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi sier til Dagbladet at Frp jevnt over har gjort gode lokale valg der partiet har sittet med ordføreren.

- Når vi likevel mister ordførerkjeder, handler det om nye samarbeidskonstellasjoner der blant andre Senterpartiet og MDG har gått fram. I tillegg har vi muligheter i Hareid og Sula kommune. Så er det jo ganske gøy at vi tar Sola. Der fikk Frp i sin tid landets andre ordfører, tilbake i 1987, sier Limi.