Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ordfører tiltalt for blodig massakre

HAAG (Dagbladet): Den serbiske ordføreren i Vukovar, Slavko Dokmanovic, fortrakk ikke en mine da anklagene om drap på 261 sykehuspasienter ble framsatt for FNs krigsforbryterdomstol i Haag i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20. november 1991 ble 261 pasienter og ansatte bortført fra sykehuset i Vukovar. Fem år etter ble 200 av dem funnet myrdet og dumpet i en massegrav utenfor byen.

- Dokmanovic var ikke bare med på å gi ordre til, og planlegge, massemord på uskyldige. Han deltok også selv i noen av de verste ugjerningene under krigen i det tidligere Jugoslavia.
Slik lød tiltalen da straffesaken mot ham startet ved Haag-domstolen i går.

- Mishandlet ofrene

En gang feiret Dokmanovic seg selv som påstått frigjører da serberne inntok Vukovar etter å ha omringet, sultet ut, og bombardert Vukovar til en ruinhaug.

- Dokmanovic slo og mishandlet sine forsvarsløse ofre. Han var med da soldater fra den jugoslaviske folkehæren JNA og serbiske halvmilitære styrker tok seg inn på sykehuset i Vukovar, hevdet aktor.
Massakrene mot pasientene i Vukovar var de første omfattende massakrer på sivile i Europa etter den andre verdenskrig.

Mange av pasientene var livstruende syke da de ble fraktet av sted. Sykehuspasientene var for det meste sivile, men mange var også kroatiske soldater som ble såret under de voldsomme kampene om Vukovar sommeren og høsten 1991.

Skyldtepå direktøren

I et skogholt ved Ovcara ble pasientene stilt opp, skutt en etter en og dumpet i en massegrav. Minst to av ofrene var kvinner.

Da verdensopinionen begynte å spørre hvor det hadde blitt av pasientene fra Vukovar-sykehuset, fabrikkerte ordfører Dokmanovic og enkelte serbiske massemedier en utrolig propagandaløgn: Sykehusdirektør og overlege Vesna Bosanac hadde angivelig arrangert massemord på sine egne pasienter.
Nå vil overlegen, som ble verdenskjent for sin innsats for sine pasienter, møte som aktors hovedvitne i straffesaken mot Dokmanovic. Han er den første politiske, ikke-militære leder som sitter på tiltalebenken i Haag.

Forsvareren, Beograd-advokaten Toma Fila, sa til journalistene at han vil bevise at Dokmanovic ikke var til stede i Vukovar da massakren ble besluttet og gjennomført. Dette hevdet tiltalte etter at han ble arrestert av FN-styrker i Øst-Slavonia i fjor sommer.

Aktoratet i Haag har tatt ut tiltale også mot tre andre etter Vukovar-massakren. Men verken den tidligere hærsjefen for Krajina-serberne, Mile Mrksic, eller de to JNA-kommandantene Miroslav Kadic og Veselin Sljivancanin er pågrepet. Som nesten 60 andre krigsforbrytertiltalte serbere skjuler de tre seg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!