FØLSOM REDEGJØRELSE: Ordfører Trude Drevland sier i en følelsesladd redegjørelse at hun har forklart seg feil om hvem hun hadde med på turer til Venezia og Oslo. Foto: Paul Sigve Amundsen
FØLSOM REDEGJØRELSE: Ordfører Trude Drevland sier i en følelsesladd redegjørelse at hun har forklart seg feil om hvem hun hadde med på turer til Venezia og Oslo. Foto: Paul Sigve AmundsenVis mer

Ordfører Trude Drevland beklager sine feiltrinn

Høyres ordfører Trude Drevland i Bergen sier at hun er veldig lei seg for at hun har forklart seg galt om «Viking Star»-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): - Kjære alle sammen. Takk for at dere er kommet. I dag skal jeg være personlig. Mye mer personlig enn jeg egentlig er komfortabel med. Jeg liker det ikke, men jeg må, sier Trude Drevland på en pressekonferanse som holdes i 14. etasje i Bergen rådhus nå.

- Politikk skal være for et vanlig menneske. Jeg hører folk sier at jeg ikke er helt ordinær, men jeg er i grunnen ganske vanlig, og vanlige mennesker har sine begrensninger. Jeg har nok møtt mine. Den siste tida har jeg vært sykmeldt og har ikke kunnet svare på spørsmål om«Viking Star», sier hun med skjelvende stemme.

- Jeg er lei meg - La meg si det først som sist. Jeg beklager at jeg har forklart meg galt. Jeg er lei meg, sier Trude Drevland.
 
Ordføreren i Bergen har vært sykmeldt siden 5. juni da det kom fram i pressen at hun hadde forklart seg uriktig om en påspandert reise med privatfly fra Bergen til sjøsetting av cruiseskipet «Viking Star» i Venezia.

Den populære Bergens-politikeren har fått mye og skarp kritikk etter at skipsreder Torstein Hagen fraktet henne og hennes sønn i privat jetfly til sjøsettingen av skipet «Viking Star». Han betalte også opphold på luksushotellet Danieli på Markusplassen i Venezia.

På pressekonferansen viser hun til at hennes mann Odd Drevland er dømt i retten for økonomiske misligheter som advokat, og at hun har gjennomgått tøffe tider den siste tida.

Endret regelverk Trude Drevland var gudmor da «Viking Star» ble døpt i Bergen 17. mai i år, noe som også er blitt kritisert, blant annet fordi det storslåtte arrangementet gikk av stabelen uten at 17. mai-komitéen var tatt med på laget.

Høyres ordfører Trude Drevland har også engasjert seg for å få endret regelverket for Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS) slik at skipsreder Hagens cruiseskip kunne bli registrert der. Det gjorde hun i et samarbeid med venninnen og næringsministeren Monica Mæland.

- Ingen kan være i tvil om at når et cruiseskip får havn i Bergen, så er det bra for Bergen. Det var derfor jeg sendte brev til næringsministeren. Jeg har ikke for vane å tone ned min egen betydning, men i denne saken var det et ønske fra mange, også Sjøfartsdirektoratet.

Trude Drevland forklarer at hun også var invitert på et cruise med «Viking Star» til høsten. Hun hadde tanker om å takke ja til invitasjonen og ta med seg en venninne mens hennes mann var inne for å sone fengselsdommen.

- Forklarte galt - Jeg sa ifra meg denne invitasjonen av eget initiativ, sier hun.

- Jeg forklarte meg galt til Bergensavisen da spørsmålene om turen til Venezia kom opp. I en presset situasjon slet jeg med å huske korrekt. Privatflyet som skulle frakte oss til Venezia kom direkte til Flesland for å hente oss. Jeg måtte ringe min sønn for å høre hvor mange mennesker som var med flyet til Italia og hvor mange dager vi var i Venezia. Jeg klarte ikke å gjengi detaljer. Kort tid etter dette ble jeg sykmeldt. Presset hadde blitt for mye, forklarer Trude Drevland.

Hun er fortsatt sykmeldt. Når hun igjen blir frisk, vil hun ha en gjennomgang av fordelene ved reisene med skatte-etaten i Bergen kommune.

- Har mer å gi - For meg handlet denne saken om et cruiseskip som ville flagge hjem til Bergen. Derfor påtok jeg meg gudmor-oppgaven. Engasjementet har ikke hatt noe å gjøre med det spesielle rederiet eller at jeg fikk en tur til Italia. I ettertid ser jeg at jeg burde ha orientert bedre. Målet har ikke vært personlig vinning, ikke på noen som helst måte. Jeg har alltid et ønske om å gjøre det beste for Bergen, men jeg innser at jeg noen ganger blir for entusiastisk. Det ble jeg i denne saken, forklarer Trude Drevland.

TUNG TID: Trude Drevland, ordfører i Bergen, forklarer at hun har vært igjennom en tung tid.FOTO: PAUL S. AMUNDSEN
TUNG TID: Trude Drevland, ordfører i Bergen, forklarer at hun har vært igjennom en tung tid.FOTO: PAUL S. AMUNDSEN Vis mer

Hun har vært politiker i Bergen og Hordaland i 12 år og sier at hun fremdeles har mye å gi som politiker.

- Jeg må bare få litt tid i ro nå. Så kommer jeg tilbake for fullt i politikken etter ferien. Jeg skal i valgkamp i august. Vær trygg, sier ordføreren.

Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen sier til Dagbladet at redegjørelsen var både nøye og personlig.

- Hennes redegjørelse viser at hun har jobbet for byens beste. Jeg gleder meg til hun kommer tilbake. Trude viser at hun er et menneske og at hun kan gjøre feil. Hun holder et utrolig stort tempo i sitt arbeid som ordfører og har gjort dette for å styrke byens interesser. I mine øyne er hun den beste ordføreren Bergen kan ha, sier Smith- Sivertsen.

STØTTER DREVLAND: Martin Smith-Sivertsen, byrådsleder i Bergen, sier at Trude Drevland har gjort alt for å styrke Bergens interesser. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN
STØTTER DREVLAND: Martin Smith-Sivertsen, byrådsleder i Bergen, sier at Trude Drevland har gjort alt for å styrke Bergens interesser. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN Vis mer