Ordfører truet på livet med revolver

Politiet hadde tips om kriminelle planer mot kommunen. Ordføreren vil ikke si noe om konflikten med ex-gårdbruker (58).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) En bitter strid om mislykket satsing på struts og om forgiftet drikkevann utløste våpendramaet i kommunestyret i Grong i Nord-Trøndelag torsdag kveld.

En konkursrammet, tidligere gårdbruker var etter det Dagbladet.no forstår bitter på kommunen for den behandlingen han fikk da 17 av strutsene hans døde av kommunalt, forgiftet drikkevann i 1996.

Han følte seg presset til å godta et forlik på 2,83 millioner kroner fra forsikringsselskapet og kommunen etter at strutsene døde på grunn av for mye lut i drikkevannet. Det var starten på slutten av den utradisjonelle driften, som også ble etablert flere andre steder i Norge på 90-tallet .

I følge Namdalavisa gikk mannen seinere til søksmål på 4,6 millioner kroner mot Grong Sparebank, selskapet Norsk Struts og andre tidligere samarbeidspartnere

 Like etter at kommunestyret i Grong ble hevet ved 20.30-tida torsdag kveld, trakk en 58 år gammel mannlig tilhører revolveren og truet ordfører Erik Seem på livet, skriver Namdalsavisa.

Avisa skriver at den tidligere gårdbrukeren har ligget i en langvarig konflikt med kommunen. Da han tok ordet fra tilhørerplassen, sa han at han mente alvor denne gangen.

- Du har gjort så mye rart mot meg og min familie. Og truet med at det ville gå oss ille, hvis jeg ikke la bort saken mot kommunen, sa mannen henvendt til ordføreren.

 Han hadde sittet rolig på tilhørerplass under hele kommunestyremøtet.

Ordfører truet på livet med revolver

Ifølge Namdalsavisa fikk politiet tips i sommer om at mannen hadde planlagt en kriminell handling mot kommunen.


- Helt uvirkelig
- Det var en skremmende episode, nesten helt uvirkelig her oppe i et landsens kommunestyre med 17 medlemmer, sier ordfører Erik Seem (Sp) til Dagbladet.no ved 23-tiden. 

Kommunestyrerepresentantene skulle samles til avkjedsmiddag etter kveldens møte for å markere avslutningen av denne kommunestyreperioden før nyvalget til helgen. Det var en veldig spesiell opplevelse, sier ordføreren like etter at kommunestyrekollegene hadde gått fra hverandre i kveld.

- Det ble en spesiell sammenkomst der mange av oss hadde behov for å snakke sammen om det som skjedde, sier Seem. 

- Trusler fra ordføreren først

Ordføreren vil ikke si noe om hvilken konflikt som ligger bak den dramatiske episoden i kveld.

 Ifølge Namdalsavisa  ønsket mannen  å fortelle om angivelige trusler som han mener ordfører Seem hadde kommet med overfor ham og familien.

- Oppfattet du at mannen var ute etter å skade deg personlig?

 TRUET PÅ LIVET: Ordfører Erik Seem i Grong ble truet med revolver av en 58 år gammel mann etter kommunestyremøte i kveld.
Arkivfoto fra Trønderavisa. Foto: Trønderavisa
TRUET PÅ LIVET: Ordfører Erik Seem i Grong ble truet med revolver av en 58 år gammel mann etter kommunestyremøte i kveld. Arkivfoto fra Trønderavisa. Foto: Trønderavisa Vis mer

- Jeg så ikke våpenet, som viste seg å være en startpistol, før mannen lå i golvet, overmannet av en politimann som sitter i kommunestyret. Klokka var like før 21, og jeg var i ferd med å avslutte møtet. Jeg så at mannen reiste seg fra tilhørerplass med en bunke papirer, sier Seem til Dagbladet.no.

- Det så ut som mannen hadde tenkt å dele ut papirene til kommuenstyrerepresentantene, men jeg vurderte situasjonen slik det var korrekt å avslutte møtet som planlagt, og at rådmannen og jeg gikk bort for å prate med mannen. Så oppsto den kaotiske situasjonen, og jeg så at han lå i golvet. Jeg tror bare det tok noen sekunder, sier ordføreren.

Han driver valgkamp forn en ny periode som ordfører.

Sp-politiker Stein Erik Granli, som er politibetjent ved Grong lensmannskontor, grep inn og fikk lagt mannen i golvet med hjelp fra et par andre av kommunestyrets medlemmer.

Det viste seg at våpenet var en startrevolver.

I varetekt 

Politiet i Nord-Trøndelag fikk melding om dramatikken i 20.30-tida, og rykket umiddelbart ut.

- Vi har startet etterforskning av episoden. Mannen vil være i varetekt fram til i morgen. Han vil bli forsøkt avhørt i løpet av kvelden, sier operasjonsleder Kåre Småland i Nord-Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.no.

Politiet ønsker ikke å uttale seg om hva som fikk mannen til å true ordføreren på livet.

IKKE BARE AUSTRALIA: Oppdrett av struts er blitt mer vanlig i Europa: her fra Europas største privateide strutsefarm sist vinter - 280 kilometer sør for Minsk i Hviterussland. På denne gården er det over 600 strutser.