Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ordfører var lokkedue med skudd- sikker vest og skjult mikrofon i væpnet politioperasjon

Nå er en bekjent (18) av ordførerer Arvid Grundekjøns datter tiltalt for million-utpressing.

MØTTE OPP HER: McDonalds i Kristiansand sentrum. Her skal ordfører Arvid Grundekjøn (H) ha avslørt en 18-åring som forsøkte seg på utpressing.
Foto: Tor Erik Schrøder
MØTTE OPP HER: McDonalds i Kristiansand sentrum. Her skal ordfører Arvid Grundekjøn (H) ha avslørt en 18-åring som forsøkte seg på utpressing. Foto: Tor Erik Schrøder Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 18 år gammel mann er nå tiltalt for utpressingsforsøk etter at han i vår prøvde å true Høyre-ordfører Arvid Grundekjøn i Kristiansand til å gi fra seg et millionbeløp i kontanter.

Tiltalen er et resultat av at ordføreren selv tok en sentral rolle for å finne gjerningsmannen og sikre avslørende lydopptak i en actionfilm-lignende operasjon midt i sørlandshovedstaden.

Trusselbrev om familien Da Grundekjøn kom hjem fra ordførerkontoret om kvelden 29. mai i år, var det knyttet et tau til dørhåndtaket i villaen som ledet til en konvolutt i en hagebusk.

Innholdet var et svært detaljert trusselbrev fra en utpresser som krevde 1 250 000 kroner, prosentregnet av ordførerens ligningsformue, for at familien ikke skulle leve i «utrygghet».

Brevet kommenterte både Grundekjøns rutiner, hvilke familiemedlemner som sov i hvilke rom, familiens sommerhus, datterens skolehverdag, et boligsalg i Oslo og andre opplysninger som ga ordføreren inntrykk av at noen måtte ha spanet på ham i lang tid. Blant annet skrev trusselmakeren at han var forbauset over at en så velstående mann som Grundekjøn hadde så gammeldags utstyr i trimrommet.

Brevet gjorde det klart at familien ville bli utsatt for meget ubehagelige opplevelser om pengene ikke ble utbetalt eller politiet kontaktet, og at de ikke kunne vite når det kom til å tilstøte dem noe.

- Det var skremmende at noen hadde gått så dypt inn i mitt liv og min families bevegelser og truet med at alt kunne skje. Dette var noe det så ut til å ligge mye arbeid bak og det føltes ikke som tilfeldige trusler, har Grundekjøn tidligere uttalt til Dagbladet.

Felle Ordføreren varslet umiddelbart politistasjonssjef Ole Hortemo i Kristiansand. Siden Grundekjøn på grunn av beskrivelsene i brevet fryktet at han ennå ble fotfulgt av gjerningspersonene, møtte han Hortemo og en etterforsker på hemmelig sted.

Ordføreren fikk tilbudt en langvarig etterforskning med usikkert utfall - men valgte et mer risikofylt alternativ: Å møte utpresseren - eller utpresserne - ansikt til ansikt i en politifelle.

Trusselbrevet beordret ordføreren til å levere pengene på et bestemt møtested klokka 17 fredag 1. juni. I forkant ble Grundekjøn utstyrt med skuddsikker vest og skjult opptakstutstyr som sendte lyd direkte til politiet. Rundt møtestedet var et stort antall bevæpnede spanere i beredskap, får Dagbladet opplyst.

Fryktet tunge kriminelle Like ved sto en telefonkiosk, og ordføreren forventet en beskjed om å bytte overleveringssted. I stedet kom 18-åringen gående. Grundekjøn senket skuldrende noe da han gjenkjente gutten fra datterens omgangskrets, men visste ennå ikke hva motivet hans var eller hvilke kriminelle kontakter han kunne ha.

Ordføreren stilte spørsmål som fikk 18-åringen til å knytte seg til utpressingsbrevet for åpen mikrofon, før politimannskapene aksjonerte mot mannen og en ventende kamerat.

Både politiet og Grundekjøn fryktet  at organiserte kriminelle sto bak truslene. Dagbladet kjenner til at politiet seinere har undersøkt en mulig kobling til et bestemt mc-miljø, men resultatet av dette er ikke kjent.

18-åringen ble i oktober også tiltalt for et grovt hjemmeran begått med balltre og kniv sammen med tre andre ungdommer, bare halvannen måned etter  utpressingen. Grundekjøn vil ikke kommentere selve hendelsesforløpet før han skal vitne i rettssaken i januar.

- Dette er en veldig trist sak, særlig fordi tiltalte er en så ung person. Mitt håp er at han kommer tilbake på rett kjøl. Nå ligger saken hos påtalemyndigheten og domstolen, og jeg ønsker derfor ikke å gå nærmere inn på hendelsene, sier ordføreren til Dagbladet.

18-åringens forsvarer, advokat Ivar Sveen, har ennå ikke diskutert tiltalen med klienten, og ville derfor ikke uttale seg. Heller ikke påtaleansvarlig Nils Grønås i Agder-politiet ville kommentere saken.

AVSLØRTE GJERNINGSMANN: Ordfører Arvid Grundekjøn (H) i Kristiansand bisto politiet på actionfilm-vis da han i mai ble utsatt for trusler og pengeutpressing. Foto: Kristiansand kommune
AVSLØRTE GJERNINGSMANN: Ordfører Arvid Grundekjøn (H) i Kristiansand bisto politiet på actionfilm-vis da han i mai ble utsatt for trusler og pengeutpressing. Foto: Kristiansand kommune Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling